Keď niekoho stretneme prvýkrát, vraj nám stačí len 7 sekúnd na to, aby sme sa rozhodli, či k tomuto človeku cítime sympatie alebo antipatie. Prezradím vám jednu vec. Prvý dojem môžete vo veľkej miere sami ovplyvniť.

Áno, sú to sekundy, nie minúty. Samozrejme, že to funguje oboma smermi. Nehodnotíme len my, ale sami sme hodnotení inými. Je to celkom veľký tlak, najmä ak niekoho sužuje akási sociálna úzkosť, alebo je daný človek prirodzene plachý. To je dôvod, prečo sme sa rozhodli dať dokopy 7 jednoduchých tipov, vďaka ktorým budú pre vás prvé sekundy oveľa znesiteľnejšie. Prečítajte si viac o gestikulácii, mimike a reči tela, ktoré vám o človeku prezradia oveľa viac než si myslíte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Majte oči na stopkách

7tipov1
warnerbros.com

Očný kontakt je univerzálny prejav sociálnej dôvery, otvorenosti a poctivosti. Možno ste nevedeli, ale oveľa viac komunikujeme neverbálne, čo sa prvého stretnutia týka. Pohľad priamo do očí osobe oproti vám vám poskytne okamžitý pocit podpory. Ak máte starosť o udržanie tej správnej miery, majte na pamäti pomer 60:40. 60% tvorí neverbálnu komunikáciu, a teda aj pohľady, a 40% tvorí komunikáciu verbálnu.

Usmievajte sa a svet sa bude usmievať s vami

7tipov2
focusfeatures.com

Na každé spoločenské stretnutie choďte s prirodzeným úsmevom a uvidíte ten rozdiel. Ľudia majú radi, keď na tvárach vidia úsmevy a dedukujú z toho, ako sa daný človek cíti. Úsmev takisto spúšťa prúd endorfínov a prirodzene vás udržuje v pohode. Takisto vyzeráte a pôsobíte uvoľnene aj v mysliach druhých.

Mali ste ma už pri prvom „ahoj“

7tipov3
sonypictures.com

Neviem, či ste to už zažili, ale ja áno. Už prvý pozdrav ma dokázal očariť a uchvátiť. Ďalších 6 sekúnd som už na dedukciu vôbec nepotrebovala. Jedná sa o najjednoduchší, no často prehliadaný spôsob, ako na niekoho zapôsobiť. Pokorný, no sebavedomý pozdrav. Namiesto toho, aby ste sa hneď chopili slova (pričom človek na opačnej strane môže začať pochybovať o vašej úprimnosti) vyskúšajte povedať jednoduché „ahoj“. Povedzte to s úsmevom na perách a ste na polceste k úspechu.

Buďte otvorení. Slovami a aj postojom

7tipov4
sonypictures.com

Behom prvých 7 sekúnd odošlete mnoho signálov. Dajte osobe oproti vám pocítiť, že ste otvorený a dôveryhodný človek. Snažte sa, aby bola aj vaša reč tela otvorená. Rozopnite si bundu či sako, postavte sa rovno a hlavne, ruky držte pozdĺž tela a za žiadnych okolností ich neprekrižujte.

Všetko je to o správnych uhloch

7tipov5
paramount.com

Celková psychológia reči tela má až fascinujúci vplyv na prvé dojmy. Dajte najavo svoj záujem prikyvovaním počas toho, ako osoba oproti vám niečo rozpráva, prípadne sa k nej trochu nakloňte. Ak máte problém s neverbálnou komunikáciou, skúste si predstaviť, že vy a osoba oproti vám ste jediní ľudia v miestnosti. Rozhovor bude úprimnejší a navyše, vaša pozornosť sa bude uberať len jedným smerom.

Projekt pozitívne myslenie

7tipov6
foxmovies.com.au

Pozitívna energia a pozitívne myslenie sú veľmi nákazlivé. Skoro ako zívanie. Každý z nás sa rád obklopuje ľuďmi, ktorí nevidia všetko čierne, ale sú v živote vždy dobre naladení a dokážu aj veľmi pútavo a hlavne pozitívne rečniť. Aj vďaka nim je niekedy svet krajším miestom. Keď urobíte pár pozitívnych vyhlásení, daná osoba oproti vám si to zapamätá. Pozor však na jednu vec. Zapamätá si aj časté negatívne myšlienky a slová, ktoré vypustíte z úst.

Uvedomte si, že to nie je len o vás

7tipov7
warnerbros.com

Klasická chyba, ktorú často všetci robíme, keď sme nervózni, je, že hovoríme o sebe. Jeden z najlepších spôsobov, ako si získať sympatie, je ten, že prejavíte záujem práve o osobu stojacu pred vami. Pýtajte sa dobre premyslené otázky a hlavne aktívne počúvajte, aby ste dokázali správne reagovať.

interez.sk (Lucia M.), brightside.me

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov