Ak ich máte, nastal čas rozlúčiť sa s nimi.

Psychológovia po celom svete sú presvedčení o tom, že sú isté zlozvyky, ktoré zrážajú naše sebavedomie na bod mrazu. Ak so sebou chcete byť spokojní a ak sa chcete cítiť sebavedomo, zbavte sa ich! Konkrétne ide o týchto 9 mizerných zlozvykov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Príliš sa sústredíte na svoje nedostatky

Myslíte si, že existuje človek, ktorý by bol dokonalý? Perfekcionizmus je len dôsledkom nízkeho sebavedomia a úzkosti, ktorú si spôsobujete sami. Prestaňte sa preto sústrediť na svoje nedostatky a zamerajte sa na svoje prednosti!

#2 Porovnávate sa s druhými

Ide o jednu z najväčších chýb a o jeden z najtoxickejších zlozvykov. Ak sa ho dopúšťate aj vy – prečo to robíte? Ak je niekto v niečom lepší ako vy, je isté, že v niečom inom by ste zas “tromfli” vy jeho. Každý z nás je jedinečný. Neporovnávajte sa s druhými, porovnávajte sa sami so sebou. Ste lepší ako včera? Ak áno, máte obrovský dôvod na oslavu.

#3 Zhadzujete sa

Ak o sebe hovoríte samé negatíva, možné vysvetlenia sú len dve. Buď prahnete po tom, aby vás druhí presviedčali o opaku, alebo to myslíte naozaj vážne. Ťažko povedať, ktorý z týchto dvoch prípadov je horší. V niečom ste zlyhali? Niečo vám nevyšlo? Nie ste so sebou spokojní? Neľutujte sa. Z chyby sa poučte a vďaka nej sa zdokonaľte.

pixabay.com

#4 Nevidíte možnosti, vidíte len prekážky

Je to jednoduché. Ak niečo naozaj chcete dosiahnuť, uvidíte desiatky možností, ako sa k tomu dostať. Ak to dosiahnuť nechcete, ak o tom nie ste presvedčení alebo ak ste jednoducho leniví, uvidíte desiatky prekážok. Ako sa hovorí – kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody.

#5 Príliš sa zaoberáte svojou budúcnosťou

Mať ciele a sny je skvelé, pre osobnostný rast dokonca priam až nevyhnutné. Ak by ste však najradšej mali všetko nalinajkované na 10 rokov vopred, sklamaniu sa nevyhnete. Pamätajte – oveľa dôležitejšie je vidieť cieľ, než samotnú cestu. Je to presne ako pri ceste autom. Keď si doň sadnete, tiež vidíte len niekoľko metrov pred seba, no cieľ svojej cesty nevidíte. Ak však jazdíte zodpovedne, bezpečne a s rozumom, do cieľa sa čoskoro určite dostanete.

#6 Čakáte na súhlas druhých ľudí

Prestaňte si všímať to, čo si o vás myslia druhí. Tiež si nemyslite, že každý vám chce len dobre. Uvedomte si, že žijete svoj vlastný život a môžete v ňom robiť, čo len chcete. Názory ostatných vás naozaj nemusia zaujímať.

unsplash.com

#7 Priveľmi sa trápite svojimi predošlými zlyhaniami

Každý, kto v niečom uspel, niekedy zlyhal. Nezlyhá len človek, ktorý pre seba nič nerobí a ktorý neskúša. Netrápte sa tým, čo ste v minulosti spravili zle a hlavne sa zato neobviňujte. V danej situácii ste to predsa pokladali za najlepšie možné riešenie. Poučili ste sa a o to múdrejší idete vpred.

Pozri aj: Ľudia nevedia, že týchto 30 vecí robíte, pretože už máte zdravé sebavedomie

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov