Nie každý sa dokáže od svojej minulosti odpútať. Ako ste na tom vy?

Mali ste už niekedy pocit, že vo vašom živote sa neustále niečo kazí a nič nejde podľa vašich predstáv? Na vine môže byť v takýchto prípadoch aj prílišné lipnutie na minulosti. Či vás v nej stretli pozitívne alebo negatívne udalosti, dôležité je dokázať sa od nej včas odpútať. To, že vás vlastná minulosť neustále brzdí vám môže prezradiť aj týchto 5 znamení.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Neustále opakujete rovnaké chyby

Myslíte si niekedy, že váš život je jedným veľkým déjà vu? Ak neustále stretávate rovnaký typ ľudí, riešite podobné problémy a prežívate podobné situácie, skutočne tento pocit mať môžete. Ak sa zmietate v rovnakých vzorcoch konfliktov a zlyhaní, pravdepodobne je to preto, že v niečom robíte chybu. Snažte sa kompletne zmeniť svoje postoje z minulosti, ktoré tieto nepríjemnosti vyvolávajú a uvidíte, že z vášho života navždy zmiznú.

#2: Ste precitlivení na kritiku

Ak vás kritika od iných ľudí zarmucuje alebo hnevá, prípadne ak máte obavy o to, čo si o vás budú myslieť druhí ľudia – urobte za všetkým hrubú čiaru. Možno je to preto, že nejaká kritická poznámka z minulosti vás priveľmi zranila, no zabudnite nato. Pokiaľ je kritika konštruktívna, vypočujte si ju. Ak nie je a pramení len zo závisti alebo z nevyriešených vnútorných konfliktov, ktoré v sebe „útočník“ nosí, len sa milo usmejte a so zdvihnutou hlavou odkráčajte.

pexels.com

#3: Nikomu nedôverujete

Je prirodzené, že ak vás v minulosti niekto zradil, pre kohokoľvek ďalšieho bude opäť si získať vašu dôveru veľmi ťažké. Nemôžete však kvôli jednému človeku zanevrieť na celý svet. Každý človek je jedinečný a aj keď dnešná spoločnosť nie je práve výkladnou skriňou úprimnosti a dobrosrdečnosti, verte tomu, že výnimky stále existujú.

#4: Prežívate rovnaké trápenia, ako vaši rodičia

Možno ste si v detstve veľakrát povedali: „Keď dospejem, nikdy nebudem ako mama/otec.“ Paradoxom však je, že čím viac ste si to opakovali, tým väčšia je pravdepodobnosť, že v dospelosti ste sa začali správať presne tak isto. Možno sa sťažujete na rovnaké veci, možno máte rovnaké partnerské problémy, či robíte rovnaké chyby pri výchove svojich detí. Dôvodom môže byť to, že na daný problém ste sa upäli natoľko, až ste si ho nechcene vniesli do svojho života.

#5: Stanovujete si limity

Myslíte si, váš úspech alebo vaše šťastie majú limity. Možno ste sa to naučili v škole, možno v rodine, možno si to v detstve mysleli vaši priatelia. Je však načase, aby ste tomuto tvrdeniu prestali veriť. Jediné limity sú totiž tie, ktoré si sami vytvárame v mysli. Ak ich zbúrate, nič vám nestojí v ceste za vašimi najväčšími snami.

Pozri aj: 11 PRAVÝCH DÔVODOV, PREČO SÚ MODERNÉ VZŤAHY TAK KREHKÉ

psych.sk (Henrieta Balázsová), lifeadvancer
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov