Máte pocit, že stagnujete?

Človek sa neustále rozvíja. Aj keď sa v istom veku náš fyzický rast zastaví, ten psychický a mentálny pokračuje do konca života (teda, aspoň by mal). Niekedy však máme pocit, ako by sme uviazli na jednom mieste. Cítime sa stratení, neistí a stagnácia nám na sebavedomí príliš nepridáva. Toto je 5 varovných signálov, že ste sa v tejto situácii ocitli aj vy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Máte pocit, že ste uviazli

Začali ste sa cítiť vo svojej práci, vo svojom vzťahu či v okruhu vašich známych zle? Vysvetlenie je relatívne jednoduché. Zmenili ste sa. Vyrástli ste. No niečo okolo vás ostalo rovnaké a vás to teraz brzdí.

Ako to napraviť?

Zmeňte to. Nepresviedčajte sa o tom, že nemáte právo opustiť svoju prácu, ktorá vás nenapĺňa alebo nefunkčný vzťah. Zaslúžite si to a kým to nespravíte, budete sa pohybovať v bludnom kruhu plnom nešťastia, pochybností a nevyriešených otázok.

#2 Začali ste sa vyhýbať zodpovednosti

Ide o jeden z najčastejších “príznakov” stagnácie. V takýchto situáciách sa človek jednoducho necíti dobre tam, kde je a preto sa vyhýba riešeniu akýchkoľvek problémov. Útek predsa môže byť jednoduchší, než danému problému čeliť.

Ako to napraviť?

Prevezmite zodpovednosť za veci, ktoré by ste mali urobiť. Ak vás ťaží priveľa práce, napíšte si zoznam všetkých vecí, ktoré musíte urobiť a krôčik po krôčiku tieto úlohy plňte. Ten sladký pocit po “odfajknutí” poslednej úlohy bude stáť zato. Ak sa vyhýbate riešeniu vzťahových problémov, priznajte si, že prežiť nepríjemný hodinový, alebo hoci aj dlhší rozhovor, ktorý už týždne odkladáte, je oveľa lepšie, než sa ďalšie mesiace trápiť.

pexels.com

#3 V hlave máte zmätok

Ste zmätení, no vlastne ani presne neviete, prečo. V hlave máte jeden obrovský zmätok, no keďže neviete identifikovať, čo presne ho spôsobilo, svoju situáciu nedokážete ani vyriešiť. Odpoveďou môže byť opäť jediné slovo: stagnácia.

Ako to napraviť?

Dôležité je uvedomiť si a hlavne priznať si, že niečo vo vašom živote nie je v poriadku. Nie každý totiž nájde dostatok odvahy na to, aby si priznal, že nejaká oblasť v jeho živote “škrípe”. Ak sa dostanete až sem, je vysoko pravdepodobné, že v sebe nájdete aj dostatok sily na riešenie toho, čo vás ťaží.

#4 Ste emocionálne nestabilní

Ďalším varovným príznakom je aj to, ak vaše emocionálne reakcie v poslednom čase prekvapujú aj vás samých. Znamená to totiž, že vo svojom vnútri s niečím zápasíte. V takýchto chvíľach sú všetky emocionálne reakcie silnejšie. Niekedy to síce nemusí byť na škodu, no niekedy nás to môže doslova zničiť.

Ako to napraviť? 

Doprajte si čas. Ostaňte chvíľu sami, len so svojimi myšlienkami. Možno budete prekvapení, čo všetko vám vaše podvedomie chce povedať…

pixabay.com

#5 Máte pocit, ako by ste nespoznávali samých seba

Pozeráte sa do zrkadla a máte pocit, že na vás hľadí nejaký cudzinec? Ak nedokážete nájsť odpoveď na otázku “Kto som?”, môže to byť jeden z najjasnejších dôkazov stagnácie.

Ako to napraviť?

Zamyslite sa nad tým, prečo so sebou nie ste stotožnení. Ak vás nejaká udalosť rýchle a nečakane zmenila, možno len potrebujete čas na prijatie svojho “nového ja”. Alebo je to preto, že v živote robíte veci, ktoré robiť nechcete? 

Pozri aj: 7 mizerných zlozvykov, ktorých sa všetci sebavedomí ľudia vzdali

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov