Slová dokážu zasiahnuť rovnako ako meč. A oni to vedia.

Práve preto si veľmi “starostlivo” volia tie, ktoré vás rania, ponížia či zarmútia najviac. Potrebujú mať nad vami totiž plnú moc. Musíte však vedieť, že žiaden sociopat ani nikto iný nie je človekom, ktorý má právo manipulovať s vami. Preto ak pred vami niekto vysloví jednu z týchto 5 viet, utekajte, kým nie je neskoro! 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 “Navždy musíme ostať spolu. / Sme si súdení na veky vekov.”

Ak vám tieto či podobné vety povie partner alebo partnerka, na začiatku vzťahu vám to možno príde rozkošné a romantické. Verte však, že tieto slová môžu byť dôkazom toho, že vaša polovička nerešpektuje vaše osobné hranice a bude sa na vás lepiť tak, že vás nenechá ani dýchať. A to pravdepodobne nechcete. Vycúvajte, kým to je relatívne jednoduché.”

#2 “Ty si ma vôbec nepochopil/a.”

Mnoho sociopatov vás bude neustále presviedčať o vašej neschopnosti, nekompetentnosti a nechápavosti. Ak budú vidieť, že im ich reči “žeriete”, bude to pre nich ako voda na mlyn. Zasmejte sa na nich, obráňte sa alebo ich len ignorujte, no určite si nenechajte podkopať svoje sebavedomie.

pexels.com

#3 “Všetko tak veľmi dramatizuješ!”

Áno, je pravda, že niektorí ľudia to naozaj robia. Staré známe “robiť z komára somára” dokážu posunúť do úplne novej dimenzie. Ak ste si však istí, že vy žiadne umelé drámy nevytvárate, nenechajte sa vyprovokovať. Presne o to totiž sociopatom ide. Chcú vás poriadne vytočiť, aby ste dramatizovať naozaj začali. Takú radosť im určite nedoprajte.

#4 “Potrebuješ ma.”

Ak vám niekto povie túto vetu, mali by ste dotyčnú osobu poriadne vysmiať. Naozaj. Sociopati používajú túto frázu veľmi často, pretože si želajú, aby boli pre druhých ľudí nenahraditeľnými. Jej vyslovením len potrebujú posilniť kontrolu nad svojou obeťou. Ak vám túto vetu povie vaša polovička, oddeľte city od rozumného zmýšľania a premyslite si, či naozaj chcete žiť s človekom, ktorý si o sebe myslí, že je nenahraditeľný, a že bez neho neznamenáte nič.

pexels.com

#5 “Si ignorant / hlupák / neschopný…”

…a XY ďalších možných variácií. Sociopat potrebuje mať pocit, že vy ste nula a on je prezident zemegule. Ak vás niekto neustále uráža a ponižuje, nemáte najmenší dôvod naďalej sa s ním stretávať. Smutné na tom je, že keď sa ho zbavíte vy, nájde si ďalšiu obeť, v ktorej bude cítiť hrozbu alebo ju len jednoducho bude chcieť ovládnuť…

Pozri aj: 20-otázkový psychologický test vám povie, či máte psychopatické alebo sociopatické sklony

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov