Foto: Unsplash

Nikto nechce byť neustále konfrontovaný problémami druhých.

V každom vzťahu či už partnerskom alebo priateľskom sa nájdu chvíle, keď jeden z partnerov potrebuje viac pozornosti a opory. Je to úplne prirodzené a normálne. Avšak, existuje istý druh manipulácie – vynucovanie si pozornosti sebaľútosťou – ktorý môže byť pre druhého veľmi nepríjemný a otravný.

Článok pokračuje pod videom ↓

Predstavte si situáciu: sedíte ste s priateľmi na večeri, keď vaša partnerka začne hovoriť o tom, ako jej šéf nedostatočne oceňuje jej prácu, koľko chorôb ju trápi, alebo aký ťažký je život bez priateľov/rodiny. Zdôrazňuje svoje problémy tak, aby ostatní cítili nutkanie ju utešiť a ponúknuť pomoc. Tento spôsob správania sa nazýva „vynucovanie si pozornosti sebaľútosťou“ a mnohých mužov to na ženách okamžite odrádza.

Prečo je táto vlastnosť tak nepríjemná?

Po prvé, nikto nechce byť neustále konfrontovaný problémami druhých. Samozrejme, že chceme byť oporou pre našich blízkych, ale keď sa to stáva neustálym a manipulatívnym správaním, je ťažké si udržať záujem a empatiu.

Po druhé, takýto spôsob komunikácie môže byť veľmi únavný. Vynucovanie si pozornosti sebaľútosťou znamená hovoriť o svojich problémoch doslova neustále a snažiť sa pritiahnuť pozornosť k sebe. Tento spôsob komunikácie nie je v žiadnom prípade konštruktívny ani pre partnerku, ani pre partnera.

V konečnom dôsledku to bude viesť k tomu, že ostatní stratia záujem o komunikáciu a budú sa chcieť vzdať kontaktu s danou osobou.

Unsplash

Ako predchádzať tomuto správaniu?

Najlepším riešením je naučiť sa komunikovať svoje potreby a problémy otvorene a bez manipulácie. Ak máte pocit, že potrebujete podporu alebo pomoc, povedzte to priamo svojmu partnerovi alebo priateľom. Zdieľajte svoje pocity úprimne a bez snahy niekoho manipulovať.

Taktiež je dôležité uvedomiť si, že každý človek má svoje problémy a starosti. Ak sa neustále snažíme upozorniť na seba prostredníctvom sebaľútosti, môžeme ľahko prehliadať problémy druhých a nedokázať im poskytnúť podporu, ktorú potrebujú.

V konečnom dôsledku je kľúčom k zdravým vzťahom a úspešnej komunikácii úprimnosť, empatia a schopnosť počúvať druhých bez manipulácie. Ak sa naučíme tieto zručnosti, budeme nielen príjemnejšími partnermi, ale aj lepšími priateľmi a spoločníkmi.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov