Utrpenie, aké dokázal jediný človek spôsobiť takému množstvu ľudí, sa len ťažko dá opísať slovami.

Josef Mengele, prezývaný aj Anjel smrti, má na svedomí tisícky životov. Bol to nemecký nacistický lekár, ktorý v koncentračných táboroch v období druhej svetovej vojny vykonával neľudské a sadistické experimenty na väzňoch. Podieľal sa na rozhodovaní o tom, kto zomrie a kto bude žiť. Je zodpovedný za úmrtie cca 400 tisíc ľudí. Už len pri zmienke jeho mena behá po chrbte mráz.

Článok pokračuje pod videom ↓

Netvor Jozef Mengele

Mengele pochádza z troch súrodencov a študoval medicínu a antropológiu na troch rôznych školách. Počas štúdia sa zoznámil aj so svojou budúcou manželkou Irene. Zásadný prelom v jeho živote nastal, keď bol menovaný za výskumného asistenta v Ústave tretej ríše pre dedičnosť, biológiu a rasovú čistotu vo Frankfurte. To mu zabezpečilo aj financovanie jeho výskumov v Osvienčime.

Josef Mengele dokonca získal aj Železný kríž za statočnosť v boji po tom, čo z horiaceho tanku vytiahol dvoch vojakov, získal ocenenie Medaila za zranenie a Medaila za starostlivosť o nemecký národ. A kde ostalo „ocenenie“ za nepochopiteľnú zvrátenosť mysle?

wikimedia.org

Po tom, čo Mengele opustil front sa jeho pôsobiskom stal koncentračný tábor Auschwitz- Birkenau, kde získal svoju prezývku „Anjel smrti“. Jeho náplňou práce bolo rozhodovať o tom, kto je vhodným adeptom na ťažkú prácu a kto pôjde do plynovej komory. Na smrť posielal starých ľudí, deti i tehotné ženy. Okrem práce čakalo preživších ďalšie utrpenie, a to účasť na neslávne slávnych Mengeleho experimentoch. Toto je 10 najkrutejších a najbrutálnejších z nich.

Farba očí

Mengele si myslel, že dokáže zmeniť farbu očí detí tým, že im do očí vstrekne chemikálie. Väčšinou vzal dvojčatá a na jednom z nich svoju teóriu otestoval. Aj keď to nikdy nefungovalo, nikdy sa neprestal pokúšať.

Siamské dvojčatá

Mengele chcel vedieť, čo sa stane, ak si vytvorí vlastný pár siamských dvojčiat. Vzal pár dvojčiat a zošil ich dohromady. Dohliadal na operáciu, počas ktorej bola na rukách dvojčiat vykonaná resekcia. Do rán sa však dostala infekcia a dvojčatá trpeli gangrénou.

Sterilizácia

Chcel skúšať rôzne metódy sterilizácie mladých žien. Mnoho z nich podstúpilo šokové terapie a nejeden chirurgický zákrok. Väčšina z nich zomrela následkom infekcií alebo počas operácie.

Transfúzie krvi

Odobral krv jednému dvojčaťu a pomocou transfúzie ju dal druhému. Chcel vidieť, či sa tým na druhom dvojčati čokoľvek zmení. Mnoho dvojčiat takýmto spôsobom zabil, pretože im odobral príliš veľké množstvo krvi.

owlspace-ccm.rice.edu

Baktérie

Pomocou injekcií vpravoval do tiel detí smrtiace baktérie. Chcel študovať rôzne štádiá reakcií.

Zmena pohlavia

Na jednom z dvojčiat vykonal operáciu na zmenu pohlavia. Chcel vedieť, či by sa dvojčatá správali inak, keby boli rovnakého, alebo rôzneho pohlavia.

Tehotenstvá

Mengele chcel vedieť, aké dieťa sa narodí z pohlavného styku medzi bratom a sestrou. Zaujímalo ho, či sa vôbec z takéhoto styku dieťa narodiť môže. Každé jedno dievča, ktoré otehotnelo počas pobytu v koncentračnom tábore pod Mengeleho dohľadom, bolo tehotné kvôli nútenému incestu.

Odolnosť voči izolácii

Chcel vedieť, či sú dvojčatá schopné prežiť jedno bez druhého. Zámerne ich rozdelil, aby videl, ktoré vydrží v izolácii dlhšie. Zamkol ich do oddelených miestností bez toho, aby im ktokoľvek mohol robiť spoločnosť a čakal.

Zmena tvaru orgánov

K ďalším zvráteným pokusom Mengeleho patrila snaha o zmenu tvaru ľudských orgánov. Tie ľuďom vybral (bez použitia narkózy), upravil ich tvar a prišil ich naspäť.

Amputácie

Dvojčatá Mengeleho mimoriadne fascinovali. Chcel preskúmať každý jeden aspekt ich existencie. Bol známy tým, že si často vybral dvojčatá, uložil ich na operačný stôl a vpichol im do srdca chloroform, čo ich okamžite zabilo. Potom im odstraňoval končatiny a orgány, aby ich mohol preštudovať.

Mengele sa v roku 1945 dostal do zajatia neďaleko Norimbergu, došlo však k údajnému omylu a bol prepustený. Dlhý čas sa skrýval, dostal občianstvo v Paraguaji a opäť sa oženil. 35 rokov žil na úteku pod rôznymi menami. O jeho živote a smrti koluje mnoho fám, v roku 1985 sa však jeho mŕtve telo našlo.

Pozri aj: Psychológia nacizmu: príbehov o nacizme ste už čítali veľa. Z tejto stránky ste ho však ešte nevideli

weirdworm, wikipedia
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov