Aj keď výlet do stomatologickej ambulancie zrejme nikdy nebude príjemnou záležitosťou, dnešné metódy sú len slabým odvarom toho, čo sa dialo v minulosti.

Nečudo, že sa veľa z nás bojí zubárov. Na tom, či je daný zubár milý človek, často jednoducho nezáleží. Je ťažké nepanikáriť, keď v tej sterilnej miestnosti ležíte s ústami otvorenými dokorán, pod ostrým svetlom a cítite, ako sa zvuk vŕtačky blíži k vám. Bez zubárov by sme však všetci do jedného mali presný opak očarujúceho úsmevu, plus nevydržateľnú bolesť a kopu iných problémov. No dnešné zubárstvo je pre pacienta prechádzka ružovou záhradou v porovnaní s tým, čím bolo kedysi. Tieto fotografie ukazujú zubárstvo pred anestéziou či čistými ambulanciami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vytrhávanie zubov sa dali prirovnať k mučeniu

cartespostalesanciennesbretagne

Vytrhávanie zubov múdrosti nie je príjemnou záležitosťou ani dnes. No skúste si predstaviť, že by v tomto procese nebola vôbec zahrnutá anestézia a vy by ste to pekne museli zvládnuť pri plnom vedomí. Alebo ešte lepšie, žiadne špeciálne nástroje. Iba obyčajná stolička a kliešte. Možno tak jedinou pomôckou by bol človek, ktorý vám odzadu drží hlavu a istí vás, aby ste po vytrhnutí nespravili pár kotrmelcov vzad. Okrem celkového znepokojivého vzhľadu tejto fotografie sa treba ešte zamyslieť nad dôveryhodnosťou tohto „zubára“ v klobúku.

Zviazanie reťazami namiesto rajského plynu

pinterest

Dnes nám zubári ponúkajú luxusný výlet v podobe uspania rajským plynom. Ten tu však nebol vždy. Čo bolo teda predtým? Aby mohol zubár v pokoji pracovať a pacient sa mu nemykal či rovno neutiekol, často používali reťaze. Pacienta jednoducho pripútali k stoličke ako k elektrickému kreslu a aj samotný zákrok bez anestézie nemal ďaleko od trestu smrti. Takýto postup bol kedysi typický. Dnes však chvalabohu máme už iné techniky.

Ambulancia v záhrade

taringa

Poznáte to, ste objednaní na určitý čas, prídete o polhodinu skôr a uvidíte plnú čakáreň. Nakoniec sa do ambulancie dostanete tak po dvoch hodinách čakania. Táto fotografia vás však naučí prestať sa sťažovať na plné čakárne. Predstavte si, že by ste nečakali do plne vybavenej ambulancie, ale jednoducho vám tie zuby, najlepšie v zime, na počkanie vytrhli niekde na záhrade rodinného domu. Len vy, zubár, obyčajná stolička, kliešte a ďalší pacient v poradí, ktorý vám drží hlavu, aby ste sa nemykali. Jediné umŕtvenie, ktoré sa na tejto fotke nachádza, je alkohol na stolíku a možno ešte úplne mŕtvy výraz v tvári tohto zubára.

„Otvorte ústa dokorán“

Blogspot / Web NSN

Všetci sme zrejme videli fotky detí s desivými rovnátkami zavesenými okolo hlavy, ktoré pripomínali skôr zvrátený nástroj na mučenie. Tento konkrétny nástroj na obrázku mal však za úlohu otvoriť pacientovi ústa, aby zubár mohol nerušene pracovať. Dnes sú na to oveľa menej desivé nástroje. Každopádne, slečna na obrázku vôbec nevyzerá nadšene z tohto, že ma v ústach nasadený tento akože revolučný nástroj.

Zubná pasta s obsahom kokaínu

ebay

Aj kokaín si našiel svoju cestu do zubných ambulancií. Svojho času bol považovaný za jeden z najlepších zubárskych vynálezov. Bol používaný ako lokálne anestetikum. Dnes je táto droga zmixovaná so všeličím a v čase, keď sa to vo veľkom používalo v zubárstve, existovala aspoň garancia, že išlo o čistý kokaín. Časom im však došlo, čo robia a dnes máme rôzne iné, pravdaže legálne a menej nebezpečné náhrady.

Jeden z prvých röntgenov zubov

pinterest

Nie, toto nie je fotografia zaznamenaná mimozemšťanmi pri štúdii uneseného pozemšťana. Aj keď vzhľad tohto prístroja okamžite prináša myšlienky na sci-fi príbehy, v skutočnosti ide o röntgen. Aj keď to jednoznačne bol krok správnym smerom, myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že dnešné röntgenové prístroje sú pre pacienta oveľa príjemnejšie, no predovšetkým bezpečnejšie.

Spútanie handrami

pinterest

Na tejto fotografii zaujali k pacifikovaniu pacienta trochu iný postoj. Namiesto asistentov, ktorí „objali“ pacientov a namiesto desivých reťazí, tu sa rozhodli pre obyčajné utierky. Minimálne to vyzerá mierumilovnejšie… Okrem toho, teraz si zubár môže zaprieť ruku o utierku na čele. Kebyže si ju zaprie o spotené čelo, mohla by sa mu šmyknúť a mohol by okrem vytrhnutého zubu uštedriť pacientovi aj monokel.

Úsmev, prosím

zuill.us

Tento chlapec veru nevyzerá, že by mal namierené k perfektnému chrupu. No v jeho očiach sa zračí, že o to zrejme ani nemá veľký záujem. Možno sú tomu na vine práve vtedajšie nástroje. Na obrázku sa jedná o ďalší vynález, ktorý mal zubárom zabezpečiť ničím nerušenú prácu. Použitie tohto prístroja však určite nebolo príjemné. Takto otvoriť vskutku chúlostivú časť tela pomocou dvoch želiez, ktoré človeku násilne roztiahli ústa do kŕčovitej grimasy… Tento nástroj sa nepoužíval až tak dávno, ale chvalabohu bol už nahradený.

Fyzická sila namiesto použitia anestetika

pinterest

Táto fotka v mnohom vyzerá ako tie ostatné. Poďme si ju však rozanalyzovať. Keď začneme odspodu, vidíme prevrátenú stoličku. Veď to sa predsa stáva. Noha na nej síce neveští nič dobré. Ideme vyššie, daného muža v zvláštnej pozícii drží ďalší muž. Tu máme dve možnosti, buď ide o romancu, alebo zápasia. Keď však pôjdeme ešte vyššie, uvidíme skutočný horor. Ide o dávny zubársky zákrok, pri ktorom opäť musia pacientovi podávať dávku starého dobrého fyzického pacifikovania.

Zbraň alebo RTG?
pinterest

Žeby sa rozhodli rovno zastreliť ľudí s neutíšiteľnou bolesťou zubov? Vyzerá to veľmi dramaticky ale ide o ďalšiu snímku kedysi používaných röntgenov. Tento typ vyzerá priam ako smrtiaci laser, čo nie je až tak ďaleko od toho, čím röntgeny kedysi skutočne boli. Okrem toho, celá táto priam sterilná fotka pôsobí veľmi znepokojujúco. Od strnulých výrazov tvárí, cez zvláštne operadlo až po prístroje.

Pojazdné ambulancie na frontoch

pinterest

Pokým medici a zdravotné sestry boli vo vojne veľmi dôležití, ako to bolo so zubármi? V zákopoch museli vojaci čeliť nepríjemnostiam z rôznych oblastí. Boli teda bolesti zubov iba ďalšou vecou, s ktorou jednoducho museli žiť? Či sa tam premávali skutoční zubári a či nie, zubárske zákroky sa tam jednoznačne vykonávali, ale podmienky zrejme dovoľovali len tie menej závažné. Táto fotka však aj tak ukazuje surový a priamy pohľad na život na fronte.

Zubárske zákroky „na kolene“

pinterest

Domáce zubárske zákroky boli na dennom poriadku. Napríklad, keď sa dieťaťu kýval zub, kedysi stačila aj mama, kliešte a stolička z kuchyne. Aj keď predsa len, s kývajúcimi sa zubami to vôbec nie je ťažká záležitosť. Vypadli by aj tak a preto si mnohí z nás aj v dnešnej dobe vyriešili tieto „na vlásku sa držiace“ zuby starým známym trikom s niťou na jednej strane zaviazanou o zub a na druhej o kľučku dverí. A už stačilo len, často takmer bezbolestne, trhnúť.

Pozri aj: Desivé omyly medicíny: 9 liečebných postupov duševných chorôb z minulosti, za ktoré by dnes išli lekári do väzenia

thetalko
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov