Prečítajte si akými desivými metódami sa v minulosti liečili duševné choroby. Mnohé z týchto terapií môžeme pokojne označiť za vedomé týranie pacienta.

Nie je tomu tak dávno, keď liečebné postupy, či metódy boli vykonávané na základe hypotéz a domnienok, často bez predchádzajúcich výskumov alebo štúdií. To malo za následok, že takéto liečby boli často neúčinné a čo viac, často pri nich pacient trpel viac, ako pri samotnej chorobe. Asi najhoršie na tom boli ľudia s duševnými poruchami a chorobami, keďže liečba týchto ochorení bola v úplných počiatkoch. Prečítajte si týchto deväť bizarných no, žiaľ, aj mimoriadne krutých terapií, ktoré vás presvedčia o tom, že dnešná moderná medicína je rozhodne lepšia ako to, čo ste mohli zažiť v minulosti. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Dáme mu inzulín

pinimg.com
pinimg.com

Lekári v minulosti experimentovali s vysokými dennými dávkami inzulínu pri liečbe schizofrénie. To malo často za následok, že pacient po niekoľko týždňovej liečbe dennými dávkami inzulínu upadol do kómy a neraz sa to skončilo aj poškodením mozgu. V lepšom prípade pacient skončil „iba“ s ťažkou obezitou. Asi nemusíme ani písať, že duševné choroby neustupovali, aj keď je pravda, že pri ťažkom a trvalom poškodení mozgu sa mnohé duševné choroby ani nemali možnosť už prejavovať.

Dnes sa nevyspíš

boredomtherapy
boredomtherapy

Medzi časté liečebné terapie depresií patrila tiež liečba spánkovou depriváciou, teda nedostatkom spánku. Ako ukázali aj moderné výskumy, táto terapia má krátkodobý efekt a dokáže dočasne zlepšiť náladu. No všetkého veľa škodí a pri spánkovej deprivácii to platí dvojnásobne. Pri chronickom nedostatkom spánku sa depresie či psychické poruchy len zintenzívňujú.

Odvzdušnenie systému

boredomtherapy
boredomtherapy

Stredoveká liečba s názvom trepanácia rozhodne nie je niečo, čo by ste chceli podstúpiť. Spočíva totiž vo vyvŕtaní diery do hlavy s cieľom priviesť k mozgu viac vzduchu. Táto metóda mala očistiť a osviežiť mozog a zbaviť ho akýchkoľvek psychických problémov. Asi nemusíme pripomínať, že takýto zákrok často končil trvalým poškodením mozgu, či smrťou. Trepanácia sa ale využíva aj dnes, zvyčajne pri úrazoch hlavy, kedy je potrebné ochrániť mozog. Pri liečbe psychických porúch ju ale rozhodne už nezažijete.

Teplý kúpeľ

boredomtherapy
boredomtherapy

Aj v dnešnej dobe mnohí nedajú dopustiť na vaňu napustenú teplou vodou, čo má jednoznačne blahodárne relaxačné účinky. No koncom 19. storočia lekári zastávali názor – čím teplejšie, tým lepšie. Pacientov teda obárali prúdmi takmer vriacej vody v nádeji, že tento šok im z tela „vyženie“ duševnú chorobu.

Studený kúpeľ

boredomtherapy
boredomtherapy

Keď to nešlo teplom, tak skúsime chlad. V tejto verzii psychiatri ponárali pacientov do ľadovej vody. Cieľ bol rovnaký ako pri terapii horúcou vodou. Šokom sa snažili odstrániť duševnú chorobu. Asi nemusíme pripomínať, že efekt bol pri oboch metódach rovnaký – teda nulový.

Bez potomkov

boredomtherapy
boredomtherapy

Sterilizácia bola často využívaná u duševne chorých ľudí, či ľudí s mentálnym postihnutím. Bola tiež hojne využívaná pri schizofrenikoch s cieľom obmedziť to, čo lekári nazývali agresívne sexuálne správanie. Sterilizácia sa v USA využívala až do 70. rokov minulého storočia, kedy sa proti tejto metóde ohradilo Hnutie za práva pacientov.

Dáme to von

boredomtherapy
boredomtherapy

Dr. Henry Cotton bol psychiater, ktorý veril, že všetky duševné choroby sú iba dôsledok neliečenej infekcie. Jeho liečebný postup bol teda jasný. Bolo potrebné odstrániť orgán napadnutý infekciou, a tým pacienta od duševnej choroby vyliečiť. Pacientom doktora Cottona teda často chýbali rôzne časti tela, či telesné orgány. Efekt bol samozrejme nulový.

Troška šťavy

boredomtherapy
boredomtherapy

Elektroterapia sa využíva aj v súčasnosti, no nie v takom veľkom meradle ako v minulosti. Elektrošoky boli pokusne využívané pri liečbe ťažkých depresií a zaznamenali sa aj nejaké úspechy a zlepšenia nálady. Na druhej strane silné elektrické šoky značne ovplyvňovali a poškodzovali pamäť, čo bol asi aj dôvod, prečo subjektívne dochádzalo k zlepšeniu duševného stavu.

Klin sa klinom vybíja

boredomtherapy
boredomtherapy

Na prelome 20. storočia lekári zistili, že ľuďom, ktorí trpia neurologickými účinkami syfilisu, sa môže ich stav vylepšiť, ak sú infikovaní maláriou. Ono to v podstate aj fungovalo, keďže vysoké horúčky, ktoré sprevádzajú maláriu zabíjali baktérie syfilisu. Preto lekári začali ľuďom trpiacim syfilisom injekčne aplikovať maláriu – chorobu, na ktorú v súčasnosti zomrie ročne najviac ľudí na svete.

Ktorý z týchto liečebných postupov sa vám zdá byť najextrémnejší?

Pozri aj: STANFORDSKÝ VÄZENSKÝ EXPERIMENT: ČOHO VŠETKÉHO SÚ ĽUDIA SCHOPNÍ, KEĎ ZÍSKAJÚ MOC?

www.interez.sk (Matej Mensatoris), boredomtherapy.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov