Foto: Warner Bros

Kde inde sa učiť o kvalite jedla či pitia, ak nie vo Francúzsku.

Množstvo ľudí sa vďaka svojej schopnosti užívať si príjemné gastronomické chvíle považuje za ozajstných gurmánov. Teraz však môžete vďaka francúzskej univerzite svoje kvality obohatiť aj o vysokoškolský titul z jedenia, pitia a užívania si života.

Chutne pripravené jedlo, znalosť o kvalitnom víne či inom alkohole a všeobecný pocit spokojného života. Na prvý pohľad ideálny scenár a cieľ väčšiny ľudí, no podľa Unilad ponovom už aj odbor na vysokej škole. Univerzita politických vied vo francúzskom meste Lille teraz ponúka magisterský titul z odboru, ktorý sa zapáči aj tým lenivejším študentom.

Foto: Unsplash

Ide o gastronomickú diplomaciu

Magisterský kurz s názvom BMV, skratka pre „boire (piť), manger (jesť), vivre (žiť)“, sa ponúka na Sciences Po Lille, jednej z najprestížnejších škôl politických vied vo Francúzsku. Zahŕňa nielen znalosti a následný titul o jedle a pití, ale aj o „žití“.

Moduly kurzu v tomto stupni zahŕňajú napríklad aj tzv. „gastrodiplomaciu“, potravinárske technológie či boj proti sexizmu v profesionálnej kuchyni, čo je odpoveďou na vlnu sťažností pracovníkov na zneužívanie nadradenými šéfkuchármi.

Kurzy, konferencie a prednášky, ktoré zachutia každému

Lektor Benôit Lengaigne vyučuje hodiny o „pozemských potravinách“, zatiaľ čo prednášky sa doteraz zameriavali na témy, ako sú rastlinné alternatívy k mäsu, história farmárčenia a sila ekologických značiek.

Študenti sa tiež zúčastňujú konferencií, aby si prehĺbili svoje vedomosti o širokej škále tém. Účastníci odboru sa učia aj o tajomstvách piatej chuti či o rozoznaní dobrej kávy od tej horšej. Lektor hovorí, že štúdium nemá byť ani sa podobať na Michelinským kurzom, ale snaha o podnietenie vášne 20-ročných študentov ku kvalitnej gastronómii.

Foto: Unsplash

Študentka kurzu, Clémence Ricart, povedala, že ona aj jej spolužiaci sa vrhli do tohto odboru bez toho, aby vôbec tušili, o čo v ňom ide, ale napriek tomu je to fascinujúce. „Je to magisterský kurz, ktorý nás spája okolo jednej vášne: sveta gastronómie a jedla. Vzhľadom na klimatickú núdzovú situáciu budú potraviny jadrom globálnych výziev,“ dodala.

Píšu sa eseje, no skúša sa aj formou herectva

Okrem písania esejí sú študenti známkovaní aj na základe výkonu v rolových hrách, v ktorých si rozdelia úlohy a navzájom sa pýtajú na relevantné problémy. Študenti sa hrajú na televíznych novinárov a šéfov spoločností dodávajúcich jedlo, aby sa navzájom skúšali.

Foto: Unsplash

Jeden študent, ktorý je v prvom ročníku, povedal, že sa najprv sám seba spýtal, či sa jeho budúci zamestnávatelia nebudú náhodou smiať, keď v jeho životopise uvidia titul „piť, jesť, žiť“, ale keď si vypočul názory firiem na tento projekt, získal väčšiu sebadôveru.

0
Uložiť článok
Komentovať