Foto: Ryanvanhuyssteen / CC BY-SA

Púštna žaba žije v Namíbii a v Juhoafrickej republike.

Je malá, bacuľatá, má vypuklé oči a vydáva zvláštny zvuk. Takto by sa dala v krátkosti charakterizovať žaba Breviceps macrops alebo tiež púštna dažďová žaba. 

Namíbia a Juhoafrická republika

Toto zvieratko dorastá iba do 6 centimetrov a má žltohnedé sfarbenie. Často je na jej koži prilepený piesok, keďže sa zvyčajne vyskytuje na úzkom páse piesočnatého pobrežia medzi morom a pieskovými dunami. Obýva africké krajiny ako je Namíbia a Juhoafrická republika.

Je aktívna najmä v noci, deň trávi zvyčajne zahrabaná v piesku v hĺbke až do 20 centimetrov, kde je piesok vlhký. Počas noci sa tieto druhy žiab živia chrobákmi, nočnými motýľmi či larvami hmyzu.

Podivný zvuk

Keďže žije v prostredí, kde nie je veľké množstvo sladkej vody, rodí sa priamo z vajíčok bez toho, aby prešla do štádia žubrienky. Mnohí ľudia si myslia, že by táto žaba mohla byť jedovatá, no nie je to tak.

Táto žabka je skutočne unikátna. Jej roztomilý vzhľad zabezpečuje tiež krátky ňufák a už spomínané vypuklé oči. Ľudí však na nej zaujme najmä zvuk, ktorý vydáva. Ten je výrazne odlišný od toho, na ktorý sme zvyknutí u našich žiab a pripomína detskú pískaciu hračku. Veď sa presvedčte sami.

1
Uložiť článok
Komentovať