Ilustračná snímka: Pixabay

Muchy na jedlo dokážu preniesť nebezpečné baktérie.

Predstavte si, že ste na pikniku a práve sa chystáte zahryznúť do sendviča. Odrazu zbadáte muchu, ktorá smeruje priamo k vám a pomocou jej zložených očí a tykadiel zameria práve vašu desiatu. Podarí sa jej uniknúť vašej snahe ju zasiahnuť a pristane priamo na miesto, kde ste si chceli zahryznúť. Následne to vyzerá, ako keby sa na sendvič pozvracala. 

Zvracajú a pľujú

Môže to znieť trochu dosť nechutne, ale mucha môže v tom momente napľuť na vaše jedlo, alebo skutočne vyvrátiť už natrávenú potravu, uvádzajú Jamie Theobald, docent biológie a Ravindra Palavalli-Nettimi, postdoktorand, obaja z Floridskej medzinárodnej univerzity v článku na portáli The Conversation

Väčšina z viac ako 110-tisíc známych druhov múch nemá zuby, takže, logicky, nemôže žuť pevnú potravu. Ich ústočká sú tak ako špongiová slamka. Akonáhle pristanú na jedle, musia uvoľňovať tráviace šťavy, aby jedlo skvapalnili do pretrávenej tekutiny, ktorú už môžu prehltnúť.

Aby sa im do žalúdka zmestilo čo najviac jedla, niektoré muchy sa snažia znížiť množstvo tekutiny v tom, čo už zjedli. Vyvracajú teda jedlo do tzv. zvratkových bublín, aby ho trochu vysušili. Akonáhle sa odparí trochu vody, môžu opätovne požiť koncentrovanejšiu potravu.

Ilustračná snímka: pxhere

Muchy tiež dokážu ochutnať jedlo aj bez toho, aby si ho vložili do úst. Hneď ako pristanú, pomocou receptorov na nohách zistia, či sú na niečom výživnom. Možno ste si už všimli, že mucha si tiež šúcha o seba nohy, niečo podobné, ako keď ste hladní a už si šúchate dlane, keď sa pred vás konečne dostane porcia s jedlom.

Muchy si šúchaním o seba čistia nohy a tým tiež chuťové senzory na štetinách a jemných chĺpkoch nôh, aby mali lepšiu predstavu o tom, na čom práve sedia.

Mali by sme takéto jedlo vyhodiť?

Keď mucha pristane na jedlo, nie je to, samozrejme, jediná vec, na čom kedy stála. Muchy často sedia na nechutných predmetoch, ako sú kontajnery, hnijúce jedlo či výkaly. Teda na miestach, kde sa to len tak hemží nechutnými baktériami. Ak mucha sedí dlho na jedle, môže ho kontaminovať.

Ilustračná snímka: Unsplash

To je oveľa nebezpečnejšie ako ich sliny či zvratky, keďže niektoré mikróby môžu preniesť pôvodcov chorôb ako cholera a týfus. Ak ale mucha sedí na jedle iba niečo viac ako pár sekúnd, šanca na rozsiahly prenos mikróbov je nízka a jedlo je pravdepodobne v poriadku.

Aj tak je však vhodné jedlo čo najviac chrániť pred hmyzom. Malo by sa zakrývať a ak a v interiéri nachádza veľa múch, malo by sa uvažovať nad používaním prevencie, ako sú sieťky na okná, lepivé pasce a podobne.

1
Uložiť článok
Komentovať