Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí depresiou zhruba 350 miliónov ľudí, pričom toto číslo neustále rastie.

To, čo je príčinou neustále rastúceho počtu ľudí trpiacich depresiou je predmetom mnohých siahodlhých odborných, ale aj laických diskusií. Samozrejme u každého pacienta je nesmierne dôležité poznať aj príčinu prepuknutia tohto ochorenia, no nemenej dôležité je dokázať pracovať s jeho následkami. Ak máte vo svojom okolí človeka trpiaceho depresiou, či už priateľa alebo rodinného príslušníka, možno s ním zaobchádzate ako „v rukavičkách“, pretože neviete, čo by mu mohlo pomôcť a čo ešte viac uškodiť. Práve preto vám možno pomôže, ak si prečítate týchto 20 vecí o ľuďoch trpiacich depresiou.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Majú silný charakter

Ako hovorí uznávaný psychiater Neel Burton, spoločným znakom ľudí trpiacich depresiou je veľakrát to, že zmysel života a jeho význam hľadajú oveľa hlbšie, než iní ľudia. To však môže byť darom, no i prekliatím zároveň. Ako však Burton ďalej dodáva, v mnohých prípadoch bol príchod depresie u ľudí predzvesťou obrovského úspechu. Toho sa krátko po vyliečení z depresie dočkali okrem mnohých iných napríklad Abraham Lincoln, Winston Churchill, či J. K. Rowlingová.

#2: Keď povedia, že chcú byť sami, nie vždy to myslia vážne

Ak vám človek trpiaci depresiou povie, aby ste ho nechali osamote, naozaj nie vždy hovorí pravdu. Veľakrát z neho totiž hovorí len jeho zlomené sebavedomie, nakoľko má pocit, že svojou prítomnosťou a svojím ochorením by vás „otravoval“. Dajte mu najavo, že to tak nie je. Milujúcu spoločnosť ocení naozaj každý a ľudia trpiaci depresiou nie sú žiadnou výnimkou.

#3: Nechcú nikoho zaťažovať

O tom, aké ťažké je skrývať svoje pocity a emócie pred druhými, by vám najlepšie vedel porozprávať práve človek trpiaci depresiou. Títo ľudia vedia, nakoľko negatívne sú ich pocity a preto nimi nechcú nikoho zaťažovať. Veľakrát si dokonca myslia, že ich myšlienky nikoho nezaujímajú. Ak sa k vám človek s depresiou správa chladne, odmieta vás alebo vás urazí, nezabúdajte, že on nie je vaším nepriateľom. Vaším spoločným nepriateľom je depresia.

pexels.com

#4: Netrpia žiadnym „defektom“

Žiaden človek na svojej hodnote nestratí tým, že mu je diagnostikovaná depresia. Stále je to ten skvelý brat, tá skvelá mama alebo ten najlepší priateľ. Jednoducho ide stále presne o toho istého človeka, ktorého ste tak zbožňovali. Jeho dobré vlastnosti sa nestratili, to len depresia ich zviazala svojimi „neviditeľnými chápadlami“. Nikdy sa týmto ľuďom neotočte chrbtom práve vtedy, keď vašu pomoc potrebujú najviac.

#5: Sú prirodzenými filozofmi

Každý človek trpiaci depresiou má v mysli množstvo nezodpovedaných otázok o živote, o šťastí, či o nešťastí. Využite prirodzenú inteligenciu, zvedavosť a kreativitu týchto ľudí a diskutujte s nimi o čomkoľvek – pokojne až do noci, či do skorého rána.

#6: Ich boj je veľmi ťažký a vašu pomoc naozaj ocenia

V období, kedy človek trpí depresiou, zvádza jeden z najväčších a najťažších bojov svojho života. Pripomeňte si, za čo všetko mu vo svojom živote vďačíte a podajte mu pomocnú ruku. Práve vaša pomoc mu môže pomôcť prinavrátiť jeho život do pôvodných koľají.

#7: Nevyhýbajú sa príležitostiam na zábavu alebo na smiech

Ako sa hovorí, smiech je liekom na všetko. Samozrejme, úprimne rozosmiať človeka, ktorého momentálne prenasledujú všetci démoni jeho mysle, je mimoriadne náročnou úlohou. Ak sa vám to však podarí, na výsledok určite nikdy nezabudne ani jeden z vás.

pexels.com

#8: Sú veľmi senzitívni

Každý človek trpiaci depresiou je v období prepuknutia tohto ochorenia mimoriadne citlivý. Veľmi senzitívne budú vnímať aj všetky vaše pocity a nálady. Dajte si tiež mimoriadny pozor na to, aby ste im nesľúbili niečo, čo nedokážete splniť alebo neklamte – ich zdravotný stav by to ešte viac zhoršilo.

#9: Rešpektujte ich problémy

To, že u nich depresia prepukla, má nejakú príčinu. Nech šlo o akúkoľvek situáciu alebo akýkoľvek problém, nezanedbávajte ho a nesnažte sa tváriť, že vlastne o nič nejde. Skúste radšej svojmu blízkemu povedať, ako situáciu vidíte vy a ako by ste ju riešili, keby sa stala vám.

#10: Správajte sa k nim ako ku komukoľvek inému

Oni si naozaj veľmi dobre uvedomujú, v akej sú situácii aj bez toho, aby ste pri nich chodili po špičkách, šepkali alebo zaobchádzali s nimi ako „v rukavičkách“. Toto by ich situáciu práveže mohlo ešte viac zhoršiť. Správajte sa k nim úplne normálne, nie ako k niekomu, kto je „chorý“.

#11: Zamerajte sa na ich talent a záľuby

Každý z nás má na niečo talent a každý má niečo, čo robí vo svojom čase najradšej. A tieto veci nám nedokáže vziať ani depresia. Zamerajte sa na to, čím váš blízky „žil“ predtým, prípadne sa spoločne posnažte nájsť niečo, čo by ho nadchlo a vrátilo mu do života radosť.

#12: Stále dokážu prijímať a dávať lásku

Ak človeku trpiacemu depresiou dáte lásku, môžete si byť istí, že ju dokáže prijať. Práve ona mu pomôže liečiť sa a keď sa mu to podarí, s tou najväčšou radosťou vám ju vráti naspäť.

pixabay.com

#13: Chcú vedieť, ako život funguje

Depresia ukáže človeku život aj z tej odvrátenej stránky. Preto je úplne prirodzené, že človek trpiaci depresiou sa začne zaoberať aj vecami, nad ktorými ste sa vy možno nikdy nezamýšľali. Nie je na tom nič zlé a pri depresii je to naozaj bežné.

#14: V boji s depresiou sa snažia zvíťaziť

Aj keď sú veľakrát obviňovaní, že pre svoje uzdravenie nerobia nič, alebo sa úplne „opustili“, opak je pravdou. Musíte veriť tomu, že každý človek trpiaci depresiou by dal čokoľvek na svete zato, aby sa vyliečil – najlepšie hneď v tejto chvíli. Nikdy svojho blízkeho neobviňujte z toho, že sa nechce vyliečiť, alebo že sa snaží málo.

#15: Môžu sa cítiť smutne aj bez zjavného dôvodu

Nálady ľudí trpiacich depresiou môžu byť prchavé a premenlivé. Nakoľko pri depresii ide o chemickú nerovnováhu, váš blízky tieto nálady len silou vôle skutočne nedokáže ovplyvniť. A nedokážete to ani vy. Čo však spraviť môžete, je zostať pri ňom, aj keď sa práve cíti najhoršie.

#16: Nemajú toľko energie, ako by si želali

Jedným zo symptómov depresie je aj pretrvávajúca únava a nedostatok energie. Nikoho, kto trpí depresiou preto nenúťte k žiadnym aktivitám, ktoré si vyžadujú zvýšený fyzický výkon. Doprajte si radšej len krátku, no osviežujúcu prechádzku niekde v prírode.

#17: Ak sú podráždení, neberte si to osobne

Veľmi častým sprievodným znakom depresie je aj podráždenosť. Tá však v žiadnom prípade neznamená, že ste vášmu blízkemu nejak ublížili, alebo vás nemá rád. Ako sme už spomínali, človek trpiaci depresiou nad svojou náladou niekedy nemá moc a to jediné a najlepšie, čo môžete urobiť, je akceptovať to.

pexels.com

#18: Nechcú počuť žiadne „Mal/a by si…“

Každá veta začínajúca týmto slovným spojením je pre človeka trpiaceho depresiou istým druhom kryptonitu (ak nie ste práve komiksovým nadšencom, ospravedlňujeme sa za nezrozumiteľný výraz). Týmto vyjadrením totiž môžete vzbudzovať dojem, že si myslíte, že váš blízky nemá vlastnú vôľu a myseľ.

#19: Potrebujú veľa podpory a povzbudenia

Či už od svojej rodiny alebo od priateľov, bez podpory a povzbudenia od ich blízkych to nepôjde. Človek trpiaci depresiou potrebuje viac ako ktokoľvek iný cítiť, že pri sebe má ľudí, ktorým na ňom naozaj záleží.

#20: Potrebujú pozitívnu motiváciu, nie negatívnu demotiváciu

Nikdy, naozaj nikdy človeka trpiaceho depresiou nezaťažujte ďalšími problémami, negatívnymi myšlienkami alebo výčitkami. Celú jeho situáciu by ste tým len rapídne zhoršili. Naopak, ak sa rozhodnete nejakým spôsobom ho motivovať, verte, že vaša snaha sa neminie účinku.

Pozri aj: 8 VAROVNÝCH SIGNÁLOV, PODĽA KTORÝCH SPOZNÁTE, ŽE NIEKTO TRPÍ SKRYTOU DEPRESIOU

psych.sk (Henrieta Balázsová), lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov