Photo by Maycon Marmo from Pexels

Už ste si to všimli?

Možno ste si to už všimli aj sami na sebe. Inak sa obliekame, keď sa cítime naozaj skleslo a smutne a inak sa obliekame, keď máme práve naozaj dobrú náladu a darí sa nám. Tento zaujímavý fenomén si všimol aj tím vedcov a rozhodli sa ho preskúmať do hĺbky. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Túto zaujímavú štúdiu publikoval portál Spring. Vedcom sa v rámci nej podarilo zistiť, že ženy, ktoré trpia depresívnymi pocitmi, nosia najčastejšie rifle, ktoré doĺňajú oversized mikinou alebo iným topom. 

Naopak, keď sa ženy cítili šťastne, ukázalo sa, že najradšej si obliekajú oblečenie, ktoré lepšie zvýrazní ich línie a je vyrobené zo svetlejších látok. Prieskum tiež prezradil, že keď sa ženy cítia šťastne, rifle si zvolí iba 1/3 z nich.

Potvrdilo sa ale napríklad aj to, že v dobrej nálade nosili ženy svoje obľúbené topánky, bižutériu či klobúky. 

Hlavná autorka štúdie, profesorka Karen Pineová, sa vyjadrila: “Toto zistenie dokazuje, že naše oblečenie neovplyvňuje len ostatných, ale aj nás samých a ovplyvňuje našu náladu.” 

Photo by cottonbro from Pexels

Ako potvrdila, naše oblečenie má naozaj veľkú psychologickú silu a funguje to aj naopak – teda nielenže sa pri výbere oblečenia riadime našou aktuálnou náladou, ale taktiež to, čo si oblečieme, ju dokáže pozmeniť. 

Karen Pineová tiež tvrdí, že je pochopiteľné, prečo si pri depresívnych pocitoch volíme práve vyššie spomínané oblečenie. Nezaujímame sa totiž vtedy o to, ako vyzeráme, a chceme sa len “stratiť v dave”. Naopak, keď sme šťastní, chceme, aby sa na nás sústredila aj pozornosť iných.

Keď teda nabudúce budete mať zlú náladu, skúste na to ísť naopak. Miesto veľkej mikiny a starých džínsov si oblečte niečo, čo vám naozaj sadne a má to pestré farby. Uvidíte, ako sa vaša nálada zmení. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov