Foto: Image by Tumisu from Pixabay

Aj banálne veci môžu mať na váš vzťah negatívny dopad.

Láska neznamená hľadieť jeden druhému do očí, ale pozerať sa rovnakým smerom. Ak zdieľate s druhým človekom rovnaké hodnoty a názory, máte veľkú šancu, že váš vzťah sa bude poberať tým správnym smerom. Odborníci však poukazujú na to, že vzťah nemusí stroskotať len na veľkých veciach. Príčinou jeho rozpadu nebýva vždy nevera, absolútna strata dôvery či absolútne iný pohľad na život. Niekedy je na príčine „obyčajná“ maličkosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál bustle, toto je 7 banalít, ktorými môžete definitívne pochovať svoj vzťah. Preto sa im oplatí venovať zvýšenú pozornosť.

#1 O nás bez nás

Photo by alexandra marcu on Unsplash

Chystáte prekvapenie, ktorého cieľom je potešiť vášho milovaného partnera či partnerku? Tak to je fajn. Avšak o kľúčových veciach by mali partneri rozhodovať spolu. Ak druhého človeka postavíte pred hotovú vec, často to môže viesť k obojstrannému sklamaniu. Možno by radšej išiel na víkend do hôr než na neplánovanú návštevu k vašim rodičom, ktorú ste dohodli za jeho chrbtom. Preto je dôležité naučiť sa robiť rozhodnutia spolu.

#2 Toho druhého vôbec nepustíte k slovu

V každom harmonickom vzťahu je dôležité, aby bola zachovaná rovnováha. To sa týka aj komunikácie. Ak druhého človeka vôbec nepustíte k slovu, môže nadobudnúť pocit, že ste egoistom, ktorého vôbec nezaujíma, čo sa deje v jeho vnútri. Je samozrejme dôležité podeliť sa o to, čo sa deje vôkol vás, avšak treba sa naučiť nielen hovoriť, ale aj počúvať.

#3 Neustále posmešky

Vtipné doťahovanie sa s partnerom môže správne okoreniť vzťah, avšak s humorom treba narábať opatrne. Ak prekročíte zdravú hranicu, môže sa to hlboko dotknúť vášho partnera či partnerky. Neustále ironické poznámky a vtipy na účet toho druhého môžu poriadne zaťať do živého. A to nič dobré neprinesie.

#4 Vyťahovanie „starých hriechov“

Photo by Djim Loic on Unsplash

Minulosť patrí minulosti. Vyťahovať na povrch starých kostlivcov môže vzťahu ublížiť. Ak ste v minulosti prekonali krízu, je dôležité poučiť sa z nej a posunúť sa vpred. Neraz sa stáva, že v slabej chvíli partnerovi/partnerke vyhodíme na oči staré zlyhanie. Tomu druhému to však len uškodí.

#5 Zdieľanie intímnych podrobností s druhými

Neraz sa stáva, že blízkym priateľom prezradíme o vzťahu aj to, čo by sme nemali. Takéto vzťahové klebety sa však šíria rýchlosťou svetla. Ak sa to dostane do uší vašej polovičke, určite nebude nadšená z toho, že celé mesto vie o tom, čo malo ostať len za vašimi dverami. Preto sa oplatí občas si zahryznúť do jazyka. Všetkého veľa škodí. Aj klebetenia.

#6 Absencia spoločnej radosti

V partnerstve by mala byť prítomná spoločná radosť z úspechov toho druhého. Nemusíte oslavovať len narodeniny či výročia. Je dôležité, aby ste sa vedeli spoločne tešiť z pozitívnych momentov. Tie však neraz berieme ako samozrejmosť, pričom sa sústredíme len na negatívne veci. Aj takýto prístup však môže náš vzťah pochovať.

#7 Sťažovanie sa na maličkosti

Photo by Christopher Beddies on Unsplash

Neumytý riad, špinavá dlážka, letáky na zemi, vlasy v umývadle… Ten, kto sa chce na niečo sťažovať, si nájde tisíc dôvodov na nespokojnosť. Sem-tam samozrejme treba prečistiť vzduch a ozvať sa, keď ten druhý už prekračuje medze. Ale sú ľudia, ktorí nebudú spokojní nikdy. Neustále sa na niečo sťažujú a tak je s nimi veľmi ťažké vydržať.

Veríme, že medzi nich nepatríte.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov