Foto: pixabay.com

Vidýte chiby na každom kroku?

Príde vám email a vy si nedokážete pomôcť, no idete vyskočiť z kože, keď zbadáte všetky tie gramatické chyby, ktorých sa niekto dopustil? Vidíte niekde text a vaše oči hneď skenujú, čo je na ňom zle a čo tam nesedí? Preklepy či gramatické chyby – to všetko sú veci, ktoré, nech sa snažíte akokoľvek, pred vami nezostanú bez povšimnutia a privádzajú vás do vývrtky. Nuž, podľa tohto výskumu je to jeden z ďalších znakov toho, že ste introvert.

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdia, ktorú zorganizovala skupina jazykovedcov na Michiganskej univerzite hovorí o tom, že u introvertov je oveľa pravdepodobnejšie, že sa budú rozčuľovať nad gramatickými chybami, než u extrovertov.

Zaujímavosťou je aj fakt, na ktorý prišli počas vypracovávania tejto štúdie, a to že takíto ľudia nechcú žiť s tými, ktorí sa dopúšťajú gramatických chýb. Ale poďme pekne po poriadku.

Experiment s emailom plným gramatických chýb

Ako vlastne jazykovedci prišli na takéto závery? Uskutočnili experiment, v rámci ktorého ukázali ľuďom niekoľko emailov. Emaily boli odpovede na reklamu, v ktorom niekto hľadá spolubývajúceho. Ako už určite predpokladáte, niektoré z emailov boli napísané správne, iné zas obsahovali preklepy či iné chyby – gramatické ale aj štylistické.

Následne sa pýtali účastníkov, ktorého „potenciálneho spolubývajúceho“ by na základe týchto emailov označili za dôveryhodného, priateľského, úprimného, alebo jednoducho povedané, vhodného. Všetci účastníci boli rôzneho veku a pochádzali z rôznych prostredí. A aj oni museli predtým vyplniť dotazníky o svojich osobnostiach.

unsplash.som

Výsledok? U introvertov bolo častejšie než u extrovertov, že ohodnotili “spolubývajúceho”, ktorý neovládal gramatiku ako nevhodného kandidáta, a tým pádom je jasné, že by s ním nechceli ani žiť.

Prečo sú introverti náchylnejší na chyby a preklepy?

Tento výsledok prekvapil aj samotných jazykovedcov a nepredpokladali, že gramatické chyby a introvertná povaha budú mať niečo spoločné. Domnievajú sa, že to môže byť kvôli tomu, že introverti sú citlivejší na variabilitu – a práve tie zmeny medzi správnou gramatikou a chybami v nich zvyšujú napätie.

Introverti sú sami o sebe vo veľkom kolotoči – niekedy môžu pripomínať tlakový hrniec. Sú náchylnejší k sociálnemu vyčerpaniu či úzkostiam, ktoré sa v nich hromadia. A preto spozorovanie gramatickej chyby môže opäť viesť k zvýšeniu ich vnútorného nepokoja.

To je pravdepodobne aj dôvod, prečo to extrovertom až tak nevadí. Extroverti majú radi zmeny, rôznorodosť a interakciu s ľuďmi. Jeden preklep hore-dole, to ich jednoducho nedokáže rozhodiť.

A čo na to hovoria samotní introverti?

Výsledky štúdie sú jedna vec, no výskumníci boli zvedaví, či to platí aj v reálnom živote. Preto sa opýtali aj iných introvertov, ako sú na tom s vnímaním gramatických chýb. Boli zvedaví, či im to naozaj tak vadí a sú na to citliví.

Mnohí z nich otvorene priznali, že takéto chyby si dokážu všimnúť aj z diaľky niekoľkých kilometrov, alebo že sa nedokážu sústrediť na text, pokiaľ sa v ňom nachádzajú napríklad zlé interpunkčné znamienka alebo zlé formy slov. Jednoducho povedané, introverti potvrdili, že naozaj je to tak a gramatické chyby či preklepy nemôžu vystáť.

unsplash.com
introvertdear
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov