Pravdepodobne by ste čakali, že pôjde o niečo úplne iné...

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo musí viesť človeka k tomu, aby spáchal samovraždu? Samozrejme, aby došlo k takejto tragédii, musí sa spojiť veľké množstvo negatívnych vonkajších okolností a osobnostných vlastností. Výskumy však dokázali, že jedna vlastnosť riziko spáchania samovraždy výrazne zvyšuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci zistili, že jedna vlastnosť je pri rozhodnutí spáchať samovraždu omnoho rizikovejším faktorom, než sa doteraz predpokladalo.

Je to perfekcionizmus.

Znakom perfekcionizmu je totiž okrem iného aj to, že človek sa pod jeho vplyvom stáva až priveľmi sebakritickým. Neustále sa snaží napĺňať požiadavky predovšetkým iných ľudí (najčastejšie rodičov, učiteľov či partnerov) a stáva sa veľmi neistým pri veciach, za ktoré musí prebrať zodpovednosť sám.

Perfekcionizmus je však veľmi často vysoko cenenou vlastnosťou, a to z dôvodu, že pokiaľ sa u človeka vyskytuje v zdravej miere, môže mu priniesť veľké výhody predovšetkým v kariérnom živote. Keď však človeka posadne, môže ho dostať do začarovaného kruhu, z ktorého nemusí viesť cesta von.

Ako hovorí  spoluautor štúdie, Gordon Flett: „Perfekcionizmus je túžba byť – alebo aspoň pôsobiť – dokonale. Perfekcionistov spája zmysel pre detail a ich vysoká výkonnosť. Niektorí sa svoje nedostatky snažia skryť tým, že pred druhými o sebe vytvárajú falošný obraz dokonalosti. Vo všeobecnosti však majú veľmi vysoké požiadavky ako na seba, tak aj na druhých.“

pixabay.com

Ako profesor Flett pokračuje, práve tieto vysoké požiadavky sú dôvodom vzniku negatívnych pocitov. Ako totiž vieme, nastavenie vysokých štandardov môže viesť k sklamaniu v prípade, že nedôjde k ich naplneniu.

Autori výskumu zosumarizovali dáta ukazujúce jasné prepojenie medzi perfekcionizmom, beznádejou a následným spáchaním samovraždy. Výskumom sa teda potvrdilo, že ľudia, pre ktorých je charakteristický perfekcionizmus, sú riziku spáchania samovraždy vystavení oveľa viac.

Ako dodávajú autori výskumu, títo ľudia si však navonok stále chcú udržať masku dokonalosti a chladnej nezraniteľnosti, preto o svojich problémoch väčšinou ani nehovoria.

Ak teda ste perfekcionistom, no táto vlastnosť vám zatiaľ prináša len výhody, nič nemeňte. Ak však pocítite, že vás začína skôr obmedzovať, určite to riešte skôr, než sa kruh začne uzatvárať.

Pozri aj: TÝCHTO 5 VAROVNÝCH SIGNÁLOV VÁM NAPOVIE, ŽE NIEKTO PREMÝŠĽA NAD SPÁCHANÍM SAMOVRAŽDY

psych.sk (Henrieta Balázsová), spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov