Odpoveď vás pravdepodobne prekvapí.

Určite už aj vám niekedy napadla otázka, či sú inteligentní ľudia bohatší. Napadla aj vedcom, ktorí sa túto odvekú záhadu rozhodli preskúmať. Výskumu tak podrobili až 7043 ľudí a až 40 rokov pozorovali ich finančnú situáciu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

“Prečo ešte nie si bohatí, keď si takí múdri?”

Spýtal sa vás to už niekedy niekto? Či už šlo o jeho úprimný záujem alebo o pokus o ironický vtip, pravdou je, že nebol až tak ďaleko od pravdy.

Nová štúdia totiž dokázala, že hodnota IQ nemá takmer žiaden vplyv na to, či je človek bohatý alebo nie. Rovnako platí aj to, že múdri a inteligentní ľudia nie sú bohatší ako ľudia, ktorí sú, povedzme, menej inteligentní.

Prekvapivé zistenia vysvetľuje samotný autor tejto štúdie, Dr. Jay Zagorsky: “Ľudia sa nestávajú bohatými, pretože sú múdri. Hodnota IQ nemá naozaj žiaden vplyv na to, či je človek materiálne bohatý alebo nie. A dokonca vysoká inteligencia vás neochráni ani predtým, aby ste sa dostali do finančných problémov – veľakrát je to skôr naopak.”

pexels.com

Možno práve krútite hlavou a hovoríte si, že inteligentní ľudia predsa zarábajú viac. A tu je ten háčik. Pravdu máte aj vy a pravdivé sú aj výsledky tejto štúdie.

Faktom totiž je, že inteligentní ľudia síce zarábajú viac ako menej inteligentí ľudia, no napriek tomu nie sú bohatší. Ako je to možné? Jednoducho.

Šetrenie je slabá stránka inteligentných ľudí. Do uvedených zistení však vstupuje ešte jeden dôležitý faktor, a tým je to, že ľudia s vysokým IQ majú jednoducho iné hodnoty.

Vysvetľuje to Dr. Zagorsky: “Prejdite sa po parkovisku vysokej školy. Profesori sú mimoriadne inteligentní ľudia. Napriek tomu, koľkí z nich sa vozia na Porsche alebo na Rolls Royce? Minimum, možno ani jeden. Obľúbenými sú u nich lacné, no spoľahlivé autá.”

Na základe uvedených zistení teda môžeme vyvodiť záver, že inteligentní ľudia síce zarábajú viac, no s peniazmi jednak nevedia narábať tak dobre a za ďalšie ich radšej investujú do vecí ako cestovanie či vzdelávanie.

Naopak, ľudia s nižším IQ všetky svoje peniaze s obľubou investujú do áut či nehnuteľností, čo budí dojem, že sú bohatší.

Prekvapili vás výsledky tejto štúdie?

Pozri aj: Najbohatší ľudia sveta tvrdia, že miliardárom sa môže stať ktokoľvek. Pomôcť vám má týchto 6 rád

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov