Foto: Photo by pawel szvmanski on Unsplash

Každá žena klame. A tá, ktorá tvrdí, že ona nie, najviac.

“Mám sa skvele, ďakujem”, “Vyzeráš v tom naozaj dobre”, či “Samozrejme, že mám čas pomôcť ti.” Aj toto sú lži, ktoré počujeme z úst žien tak často. Klame jednoducho každá jedna žena – a to nielen iným, ale aj sama sebe. Nejde však vôbec o to, že ženy by boli horšími ľuďmi ako muži. Vysvetlenie týchto lží spočíva v niečom inom. V čom, to už popísal portál Your Tango. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo ženy klamú 

Je síce pravdou, že klamstvo bude stále len klamstvom, no medzi klamstvami žien a mužov je istý rozdiel. Zatiaľčo muži zväčša klamú preto, aby dosiahli to, po čom túžia (či už v pracovnom alebo osobnom živote), ženy väčšinou klamú preto, aby nezranili niekoho city. 

Pôvod ženských lží hľadajme v evolúcii

Susan Shapiro Barash, expertka na vzťahy a autorka viacerých bestsellerov, sa vyjadrila nasledovne: “Ženy neustále cítia potrebu klamať – je to pre ne mechanizmus, ktorý im pomáha prežiť. Tieto lži sú dokonca niekedy podvedomé, pretože prijať ich je menej bolestivé, ako prijať pravdu.”

Photo by pawel szvmanski on Unsplash

Ako príklad uvádza portál Your Tango napríklad situáciu, v ktorej sa nachádzajú týrané ženy. Každému hovoria, že ich partner im nechce ubližovať, aj keď sú ich telá pokryté modrinami. Toto je, samozrejme, extrémny príklad, no na pochopenie tejto teórie je priam dokonalý. 

Všetky ženy klamú

S týmto tvrdením sa stotožňuje množstvo odborníkov, medzi nimi napríklad aj vedkyňa a biologička zameriavajúca sa na “vedeckú stránku” lásky, Dawn Maslar. Tá potvrdzuje, že “všetky ženy klamú, aj keď o tom nevedia.”

Nech je už u žien či u mužov príčina lží akákoľvek, faktom je, že pravda je vždy len jedna, a jedine ona je oslobodzujúca, Nezáleží teda na tom, či použijeme klamstvo na dosiahnutie nejakého cieľa alebo na to, aby sme niekomu neublížili – stále to bude len klamstvo. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov