Foto: Photo by Cong H from Pexels

Máte doma psa alebo mačku?

Ak áno, isto veľmi dobre viete, koľko radosti do života vie takýto domáci miláčik priniesť. Majitelia psov a majitelia mačiek však dlhodobo diskutujú o tom, ktoré z týchto dvoch zvierat je vernejšie. Väčšina ľudí je presvedčená, že je to pes. Ak si to myslíte aj vy, prekvapí vás, že opak je pravdou!

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci z Oregonskej štátnej univerzity uskutočnili výskum, v rámci ktorého si zaumienili zistiť, či si aj mačky ku svojim majiteľom vytvárajú emocionálny vzťah, podobne ako psy. Publikoval ho aj portál Brightside.

Vedci teda na experiment prizvali 70 mačiek spolu s ich majiteľmi, ktorých úloha bola nasledovná – 2 minúty mali so svojou mačkou pobudnúť v sledovanej miestnosti, následne mali na 2 minúty miestnosť opustiť a nechať mačku samú a potom sa mali na ďalšie 2 minúty vrátiť. 

pexels.com

Výsledky boli dosť prekvapujúce, až 64 % mačiek bolo menej vystresovaných, keď bol pri nich ich majiteľ. Vedci sa preto domnievajú, že je to dôkaz toho, že mačky si ku svojmu majiteľovi vytvárajú rovnako silné puto ako napr. deti ku svojim rodičom či psy. Keď je ich majiteľ pri nich, sú aktívnejšie a majú viac “odvahy” objavovať svet okolo seba. 

Ešte viac prekvapivé je, že identické správanie vykazujú deti (v 65 % prípadov) a aj psy, no tí “len” v 58 % prípadov, čo je o 6 % menej ako mačky. Ak hovoria vedci, všetko samozrejme závisí od povahy samotnej mačky. Dokázané však je, že ak si k vám raz vytvorí puto, je nielenže mimoriadne silné, ale aj večné. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov