Foto: Photo by Elijah O'Donnell from Pexels

Je úplne zadarmo a sme vďaka nej šťastnejší.

Šťastiu ako takému sa venuje obrovské množstvo výskumov a štúdií. Vedci sa ním zaoberajú už celé desaťročia, a zanechávajú za sebou naozaj zaujímavé zistenia, ktoré môžeme aplikovať do svojho života. Jedným z nich sú aj zistenia plynúce z tejto štúdie, ktorú publikoval portál Spring. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa zistení, ktoré v nej nájdeme, je za naše šťastie zodpovedná tá oblasť mozgu, ktorá je zodpovedná aj za vnímanie nových vecí a zážitkov, a za odmeňovanie. Vedcom sa ale podarilo nájsť zaujímavé prepojenie a zistili, že šťastnejšími nás robia práve nové zážitky na nových miestach.

Výskumu sa zúčastnili obyvatelia New Yorku i Miami, ktorí boli sledovaní a dotazovaní 3-4 mesiace. Ukázalo sa, že najviac pozitívnych emócií a najvyššia hladina šťastia u nich bola zaznamenaná vtedy, keď sa práve ocitli na nejakom novom, ešte nepoznanom mieste. 

Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels

Doktorka Catherine Hartley, spoluaturka tejto štúdie, sa vyjadrila nasledovne: “Naše výsledky ukázali, že ľudia sa cítia byť šťastnejší, keď vnesú do svojej každodennej rutiny trochu rozmanitosti, a rozšíria si svoju škálu zážitkov o návštevu nejakého nového miesta.”

Ako sa tiež ukázalo, u niektorých ľudí sú väzby medzi vyššie spomínanými časťami mozgu ešte silnejšie, čo preukázali skeny mozgov. U nich bol pocit šťastia pri návšteve nových miest ešte väčší. 

Nemusíte si však baliť kufre, alebo premýšľať nad tým, že v aktuálnej svetovej situácii je cestovanie náročné. Dobrou správou totiž je, že vôbec nemusíte ísť ďaleko– úplne vám stačí prejsť sa po ešte nepoznanej časti vášho mesta, alebo sa hoci len vybrať do obchodu inou cestou. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov