Foto: Photo by Gabriel Pompeo from Pexels

Čo to vlastne znamená, mať príliš intenzívnu osobnosť?

Psychoterapeutka Imi Lo popisuje “emocionálnu intenzitu” ako povahu, kvôli ktorej pociťujeme rôzne udalosti či emócie veľmi intenzívne a hlbšie, ako iní ľudia. To však môže spôsobovať, že v priebehu niekoľkých minút sa u vás môže vystriedať vzrušenie, strach, šťastie a nakoniec i beznádej. Ak ste sa v týchto riadkoch našli, je možné, že intenzívnu osobnosť máte aj vy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Jej znaky popísal portál Learning Mind. 

#1 Máte hlboké myšlienky

Ak nad niečím premýšľate, vždy idete pod povrch vecí – vaše myšlienky nie sú plytké a jednoduché. Aj preto vám niekedy robí problém nájsť si rovnocenného partnera na konverzáciu. 

#2 Máte “starú dušu”

Ľudia s intenzívnou osobnosťou majú “staré duše”, čo znamená, že aj keď ste mladí, nevenujete sa malicherným zábavám či rôznym žoviálnostiam, ako väčšina vašich rovesníkov. Máte jednoducho iné priority. 

#3 Máte skvele rozvinutú empatiu

Títo ľudia sa vyznačujú aj veľmi vysokou empatiou. Keď je niekto smutný, sklamaný či podvedený, jeho emócie si veľmi rýchlo prenášate na seba. 

#4 Máte obrovskú predstavivosť

Vaša predstavivosť a fantázia nemajú konca a sú naozaj výnimočné. Aj to je dôvodom, prečo milujete knihy, a najradšej by ste pôsobili v nejakej umeleckej oblasti. 

Photo by Vincenzo Malagoli from Pexels

#5 Máte problémy s úzkosťou

Nie náhodou sa hovorí, že čím viac toho človek “vidí” a vníma, tým viac vecí ho trápi. Aj preto trápi depresia či úzkosť zväčša tých najinteligentnejších ľudí. A keďže vy vidíte všetko a vnímate to veľmi citlivo, často vás trápia práve úzkosti. 

#6 Máte veľa otázok

Ste jednoducho prirodzene zvedavým človekom. Zaujíma vás, ako veci fungujú, a nebojíte sa pýtať sa otázky. Viete totiž, že pravdu nájde iba človek, ktorý sa ich nebojí klásť. 

#7 Neznesiete falošných ľudí

Ľudia s intenzívnou osobnosťou nemajú čas na povrchné či predstierané vzťahy a priestor dávajú len ľuďom, s ktorými sa dokážu spojiť na hlbšej úrovni. Odmietajú preto vzťahy s “dočasnými” ľuďmi a hľadajú len spriaznené duše. 

#8 Máte veľmi úzky okruh ľudí

Ľudí, s ktorými máte vytvorený hlbší vzťah, by ste pokojne zrátali na prstoch jednej ruky. Potrebujete totiž cítiť silné puto, a preto dbáte na kvalitu, nie na kvantitu vzťahov.

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov