Foto: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Ako často prežívate túto emóciu?

Každá emócia má na náš organizmus iný vplyv. Niektoré pôsobia na naše celkové zdravie pozitívne (napr. radosť či nadšenie), iné zas negatívne. Vedcom sa však podarilo zistiť, ktorá z emócií má na nás absolútne najnegatívnejší vplyv. Výsledky ich zaujímavého výskumu publikoval portál Spring. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Mali by sme si na ňu dať pozor, pretože ako sa podarilo vo výskume dokázať, okrem iného súvisí aj so zvýšeným výskytom zápalov či s rôznymi chronickými bolesťami. 

Najnegatívnejšia emócia zo všetkých

Aký je váš tip? Bude to žiarlivosť, smútok či hnev? Ak ste tipovali to posledné, váš tip je správny. Vedci totiž za najviac negatívnu emóciu označili práve hnev. 

Vedcom sa podarilo dokázať, že ľudia, ktorí hnev pociťujú naozaj často, trpia oveľa častejšie rakovinou, artritídou či srdcovými ochoreniami. 

Photo by nrd on Unsplash

Je prekvapivé, že to nebol smútok

Väčšina ľudí by však zrejme predpokladala, že na vrchole tohto nelichotivého rebríčka sa ocitne smútok. Ako sa však vedcom podarilo dokázať, smútok napácha v našom tele menšie škody ako hnev.

Doktorka Meaghan A. Barlow, hlavná autorka štúdie, to vysvetlila tak, že smútok nám veľakrát istým spôsobom poskytne úľavu, a veľakrát je tiež “hnacím motorom” toho, aby sme niečo nechali ísť – pretože si uvedomujeme, že to pre nás nie je dobré. Naopak, hnev dokáže byť motivujúci len málokedy. 

Výskumu sa zúčastnilo celkovo 226 respondentov, u ktorých sa po dobu 7 dní sledovalo, nakoľko smutní a nahnevaní sa cítili byť. Následne sa to porovnávalo s úrovňou zápalových hodnôt v ich krvi. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov