Nevoľnosť, bolesť hlavy či búšenie srdca vás nemusí čakať len po prehýrenej noci.

Už ste sa niekedy prebudili po nejakom negatívnom, emočne veľmi silnom zážitku a cítili ste sa tak, ako by ste to počas predošlej noci prehnali s alkoholom? Dôvodom bola „emočná opica“, ktorej existenciu vedci konečne potvrdili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Emočná opica bola po dlhé roky len mýtom, no vedci z Newyorskej univerzity v nedávnom výskume potvrdili, že telo dokáže pocit sklamania, smútku, hanby či ľútosti skutočne „stelesniť“, a to až natoľko, že nasledujúce ráno sa po výrazne negatívnom emočnom zážitku budete cítiť podobne, ako po nadmernej konzumácii alkoholu.

V prípade, že je človek stresujúcim a emočne vypätým situáciám vystavovaný každý deň, jeho rána vyzerajú podobne. Budí sa so žalúdočnou nevoľnosťou a búšením srdca. Tieto príznaky sú často sprevádzané aj bolesťou hlavy.

agoramedia.com

Emocionálna trauma má s alkoholom spoločné aj to, že niektoré spomienky dokáže úplne zmeniť, alebo dokonca vymazať. Ako vysvetľuje Lila Davachi, docentka na katedre psychológie Newyorskej univerzity a autorka výskumu: „To, ako si pamätáme jednotlivé udalosti, nie je len dôsledkom vonkajších vplyvov. Naše spomienky sú výrazne ovplyvnené aj naším aktuálnym emočným naladením.“

Znamená to, že vaše aktuálne emočné naladenie výrazne ovplyvňuje to, akú spomienku si vytvoríte na práve prítomnú chvíľu. Spomínané „nabitie“ emóciami nejakého na prvý pohľad nezaujímavého zážitku sa môže odohrať aj spätne. Ak sa vám teda niekedy stalo, že ste si zrazu spomenuli na nejaký neutrálny zážitok, ktorý vo vás nečakane vyvolal pocit spokojnosti alebo radosti, vysvetlením je práve táto štúdia.

Jej súčasťou bol aj experiment, kde výskumníci rozdelili respondentov do dvoch skupín. Obom skupinám ukazovali emotívne zábery a  zábery bez akéhokoľvek emočného zafarbenia, obom skupinám však v opačnom poradí. Výskumníci pritom zaznamenávali mentálny vplyv premietaného obsahu na respondentov, a to pomocou funkčnej magnetickej rezonancie a fyzických reakcií prostredníctvom vodivosti kože.

pexels.com

Po šiestich hodinách absolvovali respondenti pamäťový test týkajúci sa premietaných obrazov. Ukázalo sa, že skupina, ktorá ako prvé sledovala emotívne zábery, si nasledujúce zábery bez akéhokoľvek emočného zafarbenia pamätala oveľa lepšie. Naopak, druhá skupina, ktorá ako prvé sledovala emočne nezafarbené zábery, si nasledujúce emotívne zábery pamätala menej a nepripisovala im až taký vplyv.

Štúdia teda významne prispela k dvom zisteniam – že naša aktuálna nálada ovplyvňuje naše spomienky, a že emočná opica skutočne existuje. Ak spojíme tieto výsledky štúdie do jedného záveru, zistíme, že emočnú opicu by sme nemali podceňovať. Môže totiž ovplyvniť naše aktuálne vnímanie udalostí. Samotní výskumníci odporúčajú takúto opicu v pokoji vyležať a dopriať si čas sám pre seba.

Pozri aj: VEDCI DOKÁZALI, ŽE DEPRESIA NIE JE IBA „ZLÁ NÁLADA“. V ĽUDSKOM MOZGU NAŠLI MIESTO, KDE TÁTO HROZNÁ CHOROBA VZNIKÁ

psych.sk (Henrieta Balázsová), iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov