Foto: Photo by GUIVERG from Pexels

Chceli by ste spraviť niečo pre váš vzťah?

S týmito 7 otázkami je to naozaj jednoduché, a ani vám to nezaberie veľa času. Ich autorom je Robert Taibbi, autor niekoľkých úspešných kníh a vyhľadávaný terapeut. Ak si ich s partnerom položíte, pomôže vám to váš vzťah nielen triezvo zhodnotiť, ale aj rozvinúť, čím ho výrazne zlepšíte.

Článok pokračuje pod videom ↓

O tieto otázky sa Robert Taibbi podelil s čitateľmi portálu Psychology Today. 

#1 “Ako by ste po väčšinu dní hodnotili váš vzťah? Je skvelý, OK, stresujúci či dokonca depresívny?”

Je samozrejmé, že nie každý deň je rovnaký, a aj vo vzťahu sú lepšie či horšie dni. Záleží však na tom, aké pocity vo vás vyvoláva po väčšinu dní. Ak sú tieto pocity negatívne, alebo dokonca skľučujúce, určite to nie je v poriadku. 

#2 “Ako sa cítite, keď máte pred partnerom vyjadriť svoj názor?”

Vo vzťahu je veľmi dôležité nechodiť okolo partnera “po špičkách”. Ak si neustále musíte hrýzť do jazyka a prehodnocovať, čo môžete povedať, aby ste sa toho druhého nedotkli, je to zlé znamenie. 

#3 “Je pre vás v poriadku, ako sa váš partner správa pri hádkach?”

Najprv popremýšľajte, čo je preňho v týchto vypätých situáciách charakteristické. Ak sa snaží akýkoľvek konflikt konštruktívne a s pokojom riešiť, všetko je v najlepšom v poriadku. Problémom je, keď zametá problémy pod koberec, reaguje agresívne, uteká preč, alebo musí mať posledné slovo. 

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

#4 “Dokážete robiť kompromisy?”

V každom zdravom a fungujúcom vzťahu je z času na čas potrebné robiť nejaké kompromisy. Ak to nedokážete, alebo ak na ne jeden z vás reaguje podráždene či urazene, vzťah určite dlho nevydrží. 

#5 “Prevažuje vo vašom vzťahu to dobré všetky zlé momenty?”

Žiaden vzťah nie je len prechádzkou ružovou záhradou, a bolo by naivné očakávať, že v ňom budú len dobré dni. Dôležité je však zhodnotiť, či je toho dobrého viac ako toho zlého. 

#6 “Môžete sa na toho druhého spoľahnúť?”

Môžete sa na svoju polovičku spoľahnúť vo všetkých dôležitých oblastiach? Vo vzťahu je totiž veľmi dôležité cítiť, že ten druhý vám kryje chrbát. Ak to tak nie je, vzťah skôr či neskôr smeruje do záhuby. 

#7 “Ste sami sebou?”

Váš partner by mal byť vašou najbližšou osobou. Ak preto cítite, že pred sebou nemôžete byť sami sebou, určite je to veľmi zlé znamenie. Naopak, ak sa spolu cítite skvele, a poznáte aj skryté stránky svojich osobností, je to dôkaz, že váš vzťah naozaj funguje tak ako má. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov