Foto: Photo by Lázaro Revoledo from Pexels

Stretáva sa s ním čoraz viac ľudí.

Doba neuveriteľne napreduje, no s bravúrnym vývojom v mnohých oblastiach sú žiaľ veľakrát spojené aj neprimerané nároky na radových zamestnancov. Vyhorenie sa tak často týka aj ich, no ešte častejšie je pozorovateľné u vysokých manažérov či u podnikateľov. Každý chce samozrejme uspieť a zarobiť, no veľakrát nad tým stratíme kontrolu a práci zrazu venujeme viac energie a času, než je pre naše fyzické a hlavne psychické zdravie únosné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Téme vyhorenia a jeho príznakom sa venoval portál The Minds Journal. Ak chcete zistiť, či sa týka aj vás, prečítajte si týchto jeho 7 najčastejších príznakov. Ak sa nájdete vo väčšine z nich, odpoveď je, žiaľ, jasná. V takomto prípade by ste mali čo najskôr spomaliť a ak je to potrebné, určite neváhajte ani s vyhľadaním odbornej pomoci. 

#1 Zdravoté problémy

Naša psychika a fyzické zdravie sú ako dve prepojené nádoby. Ak nie je v poriadku jedno, čoskoro sa o slovo prihlási i to druhé. Ak preto trpíte vyhorením, môže sa to prejavovať i bolesťami chrbta, hlavy či častou nevoľnosťou. 

#2 Problémy s kognitívnymi funkciami 

Výskum potvrdil, že stres v mozgu narúša prefrontálnu kôru, teda časť, ktorá je zodpovedná za kognitívne funkcie, akými sú pamäť, rozhodovacie schopnosti, ovládanie emócií či schopnosť sústrediť sa. Ak na sebe teda pozorujete, že často robíte hlúpe chyby, zabúdate na dôležité veci, mávate výbuchy emócií či robíte zlé rozhodnutia, príčinou môže byť aj vyhorenie. 

#3 Zvýšené množstvo konfliktov doma i v práci

Ak ste boli predtým úplne “pohodový” človek, ktorý si s každým vychádzal, no teraz prídete každý deň do konfliktu s nejakým kolegom či s niekým doma, príčinou môže byť stres, za ktorý je opäť zodpovedné vyhorenie. 

Foto: Photo by Moose Photos from Pexels

#4 Prácu si so sebou beriete i domov

Každý z nás by mal mať rovnováhu medzi svojím pracovným a súkromným životom. Ak si prácu beriete domov, narúšate ju a oberáte sa o pohodu a čas, ktorý by ste mohli venovať svojim blízkym alebo oddychu. Ak sa to stane len raz či dvakrát, je to v poriadku, no ak si so sebou prácu nosíte domov pravidelne, niečo sa deje. 

#5 Únava

Vyhorenie často vedie k pocitom neznesiteľnej únavy, a to ako tela, tak i mysle. Prejavuje sa to napríklad tak, že aj keď ste v noci spali 7 hodín, ráno sa prebudíte úplne bez energie a bez chuti do čohokoľvek sa pustiť. 

#6 Negativita

Boli ste predtým vždy optimisticky naladení, no teraz sa z vás stal zachmúrený negativista? Ak zrazu na všetkom vidíte len to zlé, súdite druhých alebo sa z vás stal cynik, dôvodom môže byť to, že ste jednoducho vyhoreli. 

#7 Strata motivácie 

Jasným príznakom môže byť aj strata motivácie či akýchkoľvek plánov do budúcnosti. Zatiaľčo niekedy ste mali veľké sny, teraz sa (veľakrát márne) snažíte len o to, aby ste stihli aspoň to, čo v daný deň musíte. Viac sa nezaujímate o vlastný sebarozvoj a aj to, čo spraviť musíte, vám trvá trikrát toľko ako niekedy. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov