Koľko tajomstiev skrývame a čoho sa týkajú?

To, že každý má nejaké tajomstvo, je vlastne takým… verejným tajomstvom. Máme ich, no nehovoríme o nich a dúfame, že nikdy nevyplávajú na povrch. Niektoré z nich prezradíme svojim partnerom, iné priateľom, niektoré rodine, no niektoré si celý život nechávame pre seba. Koľko ich však v priemere jeden človek má a o koľko z nich sa za celý svoj život nepodelí s nikým?

Článok pokračuje pod videom ↓

Nová a unikátna štúdia vznikla pod vedením Michaela Slepiana, profesora z Columbia Business School. Táto komplexná štúdia vyšla len pred niekoľkými dňami v Journal of Personality and Social Psychology. Bola spojením zistení z 10 predošlých podobných štúdií a profesorovho unikátneho výskumu.

Ten skúmal tajomstvá 2 000 ľudí, ktorí sa ich pre účely výskumu rozhodli vedcom prezradiť. Tak sa zistilo, že človek má v priemere 13 – 38 tajomstiev, pričom v priemere až 5 z nich nepovie za celý svoj život naozaj nikomu.

Medzi najčastejšie udržiavané tajomstvá,  s ktorými sa však delíme s niekým z našich najbližších, pritom patrili samozrejme veci týkajúce sa sexuálneho správania (napríklad preferencie nejakých nezvyčajných praktík), klamstvo či túžba po niekom, s kým netvoríme pár.

Naopak, tajomstvá, o ktorých sme nikdy nikomu nepovedali a ani to nemáme v pláne, zahŕňali vo väčšine prípadov témy ako potraty, nevera v manželstve či sexuálna orientácia.

flickr.com

V súvislosti s dôkladným skúmaním tajomstiev prišli vedci pod vedením autora štúdie, Michaela Slepiana, na ešte jednu zaujímavú vec. Štúdia totiž skúmala aj dopad tajomstiev na naše zdravie. Zistilo sa pritom, že úzkosť, stres či až depresiu nám nespôsobujú samotné tajomstvá, resp. „prehrešky“, ktorých sme sa dopustili, ale to, že dovolíme, aby sa nám spomienky na ne neustále vracali do mysle. Toto zistenie je, samozrejme, do istej miery kontroverzné.

Slepian taktiež vo výskume zistil, že námahu, ktorú náš organizmus vynakladá pri premýšľaní o tajomstvách prežívame tak, ako by sme boli vystavení nejakej fyzickej záťaži. Ako dodáva, od nepríjemných pocitov sa nám síce trocha uľaví, keď sa niekomu zdôveríme, no najlepším riešením je podľa neho naučiť sa narábať so svojou mysľou tak, aby vás spomienky na tajomstvá neželane „nenavštevovali“.

Je to podľa vás možné? A koľko tajomstiev odhadom skrývate pred svetom vy? 🙂

Pozri aj: Tieto 4 slová by ste mali prestať používať, ak sa chcete vyhnúť negativite a toxickým myšlienkam

dailymail
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov