Foto: Pexels

Mnoho ľudí sa zaoberá otázkou, ako si udržať pozitívnu myseľ vo svete plnom stresu, negatívnych správ a výziev.

Je to dôležité nielen pre naše celkové šťastie, ale aj pre naše sebavedomie a schopnosť úspešne čeliť životným prekážkam.

Článok pokračuje pod videom ↓

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na päť psychologických trikov, ktoré vám pomôžu udržať si pozitívnu myseľ a zlepšiť vašu náladu a sebavedomie.

1. Pravidlo 5 sekúnd

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako začať s pozitívnym myslením, je uplatniť tzv. „pravidlo päť sekúnd“. Tento jednoduchý trik spočíva v tom, že keď príde negatívna myšlienka alebo pocit, dáte si pauzu na päť sekúnd predtým, než reagujete. Počas tejto krátkej prestávky sa pokúste premýšľať o niečom pozitívnom alebo aspoň neutralizovať svoju reakciu na negatívnu myšlienku.

Príklad: Predstavte si, že ste práve dostali e-mail s kritikou od vášho šéfa. Miesto toho, aby ste okamžite začali premýšľať o tom, ako zle sa cítite alebo ako ste zlyhali, počkajte päť sekúnd a potom sa zamyslite nad tým, čo môžete urobiť, aby ste túto situáciu zlepšili alebo ako môžete použiť túto spätnú väzbu pre svoje vlastné dobro.

2. Nácvik vďačnosti

Vďaka je silný nástroj pre pozitívne myslenie a sebavedomie. Je dôležité si každodenne pripomenúť veci, za ktoré sme vďační – či už ide o veľké úspechy alebo malé radosti života. Skúste si každý deň napísať aspoň tri veci, za ktoré ste vďační. Tento jednoduchý rituál vám pomôže rozvíjať pocit vďačnosti a prepojiť vaše myšlienky s pozitívnymi emóciami.

Pexels

3. Zmena perspektívy

Niektoré situácie sú ťažké vnímať pozitívne, ale zmeny perspektívy môže byť veľmi účinná pri hľadaní pozitívnych aspektov ťažkých situácií. Skúste sa na situáciu pozrieť z inej strany alebo zvážte, čo by ste poradili svojmu priateľovi v rovnakej situácii.

Príklad: Predstavte si, že ste práve boli prepustení z práce. Namiesto toho, aby ste sa zamerali na negatívne aspekty tejto situácie, skúste premýšľať o tom, ako vám to môže poskytnúť príležitosť prehodnotiť svoju kariéru a možno nájsť niečo, čo vás bude viac napĺňať.

4. Vizuálna stimulácia

Vizuálne obrazy majú silný vplyv na naše emócie a myšlienky. Preto je dôležité obklopiť sa obrazmi a symbolmi, ktoré vyvolávajú pozitívne pocity. Môže to byť obrázok milovanej osoby, pekný citát alebo fotografia krásnej krajiny. Keď sa cítite negatívne alebo potrebujete povzbudenie, jednoducho sa zadívajte na tieto obrazy a nechajte ich navodiť pocit šťastia a pokoja.

5. Pomoc iným

Jedným z najlepších spôsobov, ako zlepšiť svoju náladu a sebavedomie, je pomáhať iným. Altruistické činy môžu byť veľmi účinné pri zvyšovaní našich vlastných pozitívnych emócií. Môžete sa zapojiť do dobrovoľníckych aktivít, pomôcť priateľovi alebo len urobiť niečo milé.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov