Nemá zmysel zotrvávať vo vzťahu, ktorý vám berie všetku energiu a radosť zo života.

Pokiaľ ide o vzťahy, neexistuje žiadne “zlaté pravidlo”, ktoré by bolo zárukou toho, že vaša láska prekoná všetky prekážky. Pravdou však je, že nie každý vzťah stojí zato, aby ste tieto prekážky zdolávali. Ak je vám týchto 9 varovných signálov dôverne známych, zbystrite svoju pozornosť. Možno by ste totiž mali popremýšľať nad tým, či by ste neboli šťastnejší “single” – bez niekoho, kto by vás oberal o radosť zo života a o všetku vašu pozitívnu energiu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vo vzťahu ste nešťastní

Buďte k sebe úprimní. Nemusíte to vykričať celému svetu, odpovedzte najprv len sebe – nachádzate sa v toxickom vzťahu? Často sa cítite nešťastne, nepríjemne, vystresovane a napäto? Pouvažujte nad tým, či vám váš súčasný vzťah prináša aj niečo pozitívne. Ak vám nenapadá nič okrem toho, že aspoň nie ste sami, zbytočne trápite samých seba.

Array

Pred svojím partnerom nemôžete byť sami sebou

Keď ste s tým pravým alebo s tou pravou, jednoducho môžete byť sami sebou. Za nič sa nemusíte hanbiť. Môžete si spievať pri sprchovaní, tancovať pri varení, či byť nemotorní. Keď ste spolu, je to pre vás úplne prirodzené a nemusíte sa na nič hrať. Ak si však pred partnerom vždy musíte nasadiť masku, ktorá skrýva vaše skutočné ja, niečo nie je v poriadku.

brightside.me

Váš partner vás až priveľmi kontroluje

V zdravom vzťahu nie je priestor na kontrolu vašich prichádzajúcich a odchádzajúcich hovorov, SMS, mailov, správ na sociálnych sieťach, ani na prehrabávanie sa vo vašich veciach. Takýto partner len predstiera, že je milujúci a starostlivý, v skutočnosti má problémy sám so sebou a vás len emocionálne zneužíva.

Žijete v izolácii

Snaží sa vás váš partner izolovať od vašich priateľov či od vašej rodiny? Chce ísť všade s vami a nedopraje vám nevyhnutné súkromie? Keď mu oznámite, že si vyrazíte s priateľkami alebo s kamarátmi, tvári sa, že je všetko v poriadku, no pritom vidíte, ako ho to hnevá? Len jedna rada – utečte, kým sa dá. Aj emočná či finančná závislosť jedného partnera na druhom je druh psychickej šikany.

Váš partner je priveľmi žiarlivý

Ak ste často obeťou žiarlivostných scén, ktoré navyše pramenia naozaj z ničoho, mali by ste si uvedomiť, že takýto človek sa pravdepodobne nikdy nezmení. Stojí vám to za to neustále trápenie a ponižovanie?

brightside.me

Váš partner vás neustále ponižuje a podceňuje

Na každý váš úspech nájde aspoň 10 dôvodov, pre ktoré podľa neho o úspech vlastne ani vôbec nejde. Ak je vám tento scenár povedomý, zbystrite pozornosť – pravdepodobne máte dočinenia s človekom, ktorý trpí komplexom menejcennosti a vy ste len obeť, na ktorej si ho bude vybíjať, kým sa s ním nerozlúčite. Spravte tak čím skôr, kým základy vášho sebavedomia úplne nepodkope.

Vaše plány do budúcnosti sa vôbec nezhodujú

Mať spoločnú víziu budúcnosti je alfou a omegou každého fungujúceho vzťahu. Vaše krátkodobé plány samozrejme môžu byť odlišné, no ak sa pri rozhovore o tých dlhodobých nikdy nezhodnete a zvyčajne končia len hádkou alebo zármutkom jedného z vás, popremýšľajte nad tým, či vaše trápenie stojí zato.

brightside.me

Váš partner sa vo vás neustále snaží vyvolať pocit viny

Hovorí sa, že nech sa stane vo vzťahu čokoľvek zlé, na vine sú vždy obaja partneri. Preto, ak váš partner hádže vinu za všetko neustále len na vás a sám si ju pripustiť nikdy nedokáže, mali by ste sa vážne zamyslieť nad smerovaním vášho vzťahu.

Fyzické týranie

Psychického týrania sa dotýkalo viacero predošlých bodov, vo všeobecnosti však platí, že človek je schopný, a veľakrát aj ochotný tolerovať ho niekedy aj roky. Čo sa však týka fyzického týrania, jeho tolerovanie je najväčšou chybou, ktorej sa môžete vo vzťahu dopustiť. Muž, ktorý je na svoju partnerku schopný zodvihnúť ruku alebo ju dokonca aj udrieť, nie je mužom, ale obyčajným zbabelcom, ktorý má sám so sebou obrovské problémy. V takejto situácii platí vždy a za každých okolností nulová tolerancia. Navždy si zapamätajte, že muž, ktorý ženu udrie raz, to spraví aj druhýkrát. Spravidla vtedy, keď to budete čakať najmenej. Preto, akonáhle odhalíte jeho skryté agresívne sklony – odíďte. Okamžite, bez premýšľania a bez ľútosti.

brightside.me

Pozri aj: Môžeme si za to sami. Ak robíte týchto 7 vecí, váš vzťah pravdepodobne nebude mať dlhé trvanie

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov