Partner, rodič či hoci aj priateľ, psychický tyran sa môže vykľuť z kohokoľvek.

Psychické týranie je, žiaľ, v dnešnom svete rozšírené viac, ako kedykoľvek predtým. Túžba vlastniť veci sa zmenila na túžbu vlastniť a ovládať ľudí, čo je dôvodom toho, že mnohí kvôli tomu veľakrát siahnu po takých primitívnych zbraniach, akými sú fyzické či psychické týranie. Obe sú rovnako hrozné, obe bolia rovnako, no predsa je medzi nimi veľký rozdiel.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ste obeťou psychického týrania?

To psychické týranie je totiž neviditeľné a jeho obete ho preto veľmi často popierajú. Nikdy však nezabúdajte na to, že vždy je ľahšie zísť z tej kratšej cesty a človeka, ktorý vás psychicky týra by ste mali okamžite odstrihnúť zo svojho života.

Toto je 7 znamení, že obeťou psychického týrania ste aj vy.

#1 Neustále cítite pocit viny

Psychický tyran má akúsi magickú schopnosť kedykoľvek vo vás vyvolať pocit viny. Ak sa vám to stáva často, no racionálne si uvedomujete, že na takéto pocity nemáte dôvod, všetko ešte raz (a snáď naposledy) triezvo prehodnoťte.

#2 Prehnané ochraňovanie

Všetko má svoje hranice a všetkého veľa škodí. Ak ste už dospelou osobou, absolútne nikto nemá právo hovoriť vám, čo máte robiť, kam máte chodiť a ako sa máte správať. Nenaleťte na výhovorku, že je to “len pre vaše dobro”.

pexels.com

#3 Žiarlivosť

V istej miere by sme ju s veľkou pravdepodobnosťou našli v každom vzťahu, no keď sa váš partner alebo vaša partnerka správa ako zmyslov zbavená stíhačka a bombarduje vás správami vždy, keď nie ste spolu, niečo určite nie je v poriadku. Každý by mal rešpektovať, že ste ľudská bytosť, ktorá má právo na súkromie a na dostatok osobného priestoru.

#4 Rozhodovanie za vás

“Ale veď ja som si myslel/a…” Och, len toto nie. Keď niekto začne robiť rozhodnutia za vás, a to bez toho, aby sa o tom s vami poradil, okamžite by sa vám v hlave mali rozsvietiť všetky kontrolky signalizujúce nebezpečenstvo.

#5 Prítomnosť detských “rapľov”

Kto raz zažil, videl alebo počul detský rapeľ (pravdepodobne asi každý), vie, že je to niečo len pre silné povahy. U detí je to však tak akosi prirodzené a ak to neprekračuje isté medze, ani tomu nevenujeme pozornosť. Ak však pravidelne musíte bojovať s rapľami dospelej osoby, niečo sa jednoducho pokazilo. Ak si niekto myslí, že takýmto “trestaním” vás ovládne, len sa zasmejte a čím rýchlejšie utečte.

#6 Nedostatok súcitu

Ak vám niekto neustále ubližuje a následne sa ospravedlňuje tým, že danú ves spravil s “najlepším úmyslom” alebo že netuší, ako vám tým mohol ublížiť, zastavte sa, pozbierajte si kúsky svojej sebaúcty do tašky a odíďte. Nebojte sa, čoskoro príde niekto (normálny), kto vám ich opäť pomôže poskladať späť.

Photo by Lucas Filipe on Unsplash

#7 Veľké gestá

Určite aj vy ste už počuli o nejednom takom prípade, kedy začala žena po manželovej nevere žiť život kráľovnej. To je, samozrejme, len príklad. Psychickí tyrani sa však správajú presne takto – ublížia, no keď vedia, že prestrelili, a že by o svoju hračku mohli prísť, urobia čokoľvek, len aby si ju udržali. Sľuby, drahé dary, luxusné dovolenky – obetujú naozaj čokoľvek. Nenaleťte!

Pozri aj: 8 vecí, ktoré robia dospelí ľudia, ktorí boli v detstve obeťou týrania či šikany

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov