Autor fotky: cottonbro na Pexels

Karanténa na zozname našich želaní na rok 2020 určite nebola, no je tu, a my si s ňou musíme poradiť.

Obdobie, ktoré nastalo, je mimoriadne náročné pre všetkých. Všetci žijeme v neistote a v strachu a celú situáciu neuľahčuje ani to, že každý z nás by mal zotrvávať pre dobro celej spoločnosti v domácej karanténe, ktorú by sme mali opúšťať iba v prípade najnevyhnutnejšej potreby. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Niečo takéto vie dať psychike poriadne zabrať, odborná rada od skúsených odborníkov preto môže padnúť vhod každému z nás. Rozhodli sme sa vám preto priniesť článok, ktorý na portáli Psychology Today publikoval terapeut Kyle D. Killian a podelil sa v ňom s čitateľmi o 8 tipov, čo robiť v karanténe, aby sme si zachovali svoje psychické zdravie. Práve ono totiž kráča ruka v ruke aj s tým fyzickým. 

#1 Zavolajte si s priateľmi

Určite máte medzi svojimi známymi niekoho, koho ste chceli kontaktovať už dlhšie, no nedostatok času vám to buď nedovoľoval, alebo ste na to pod návalom iných povinností vždy zabudli. Zavolajte alebo napíšte mu preto teraz. Či už ide o bývalého kolegu či bývalú spolužiačku, práve teraz je ideálny čas na obnovenie starých väzieb. Zaspomínajte si spolu na staré časy či na situácie, ktoré vám vždy vyvolali úsmev na tvári. Uvidíte, že je to ako balzam na dušu. 

#2 Vypracujte si postavu

Bez ohľadu na to, či ste pred zatvorením posilňovne navštevovali alebo nie, začnite cvičiť. Naše telo je predsa náš chrám, a kedy budete mať viac času na to, aby ste ho dostali do jeho najlepšej možnej verzie? Dúfajme, že nikdy. Premeňte svoj byt či dom na posilňovňu, nejaké pomôcky na cvičenie s dávkou fantázie a improvizácie určite nájdete aj doma. Internet je plný videí, vďaka ktorým sa počas tohto obdobia dostanete do formy. Je najvyšší čas začať!

#3 Prečítajte si knihy, ktoré ste stále odkladali

Každý z nás má doma viacero kníh, ktorých prečítanie jednoducho odkladal na “potom”. Dobrou správou je, že to “potom” práve nastalo. Čítajte, čítajte, čítajte – čo najviac. Je to skvelá činnosť, pri ktorej náš mozog aspoň na chvíľu vypne, prenesie sa do iného sveta a oddýchne si. 

Autor fotky: Vincenzo Malagoli na Pexels

#4 Pozrite si seriály a filmy, na ktoré ste nemali čas

Určite máte v pamäti množstvo filmov či seriálov, ktoré vám známi odporúčali, no vy ste nemali čas dostať sa k nim. Teraz vám v tom nič nebráni. Streamovacie služby ako napr. Netflix či HBO ponúkajú veľmi výhodné predplatné (aj skupinové, ktoré vás vyjde naozaj na drobné), takže si pokojne môžete spraviť filmový či seriálový maratón. O svoje tipy sa potom podeľte aj so svojimi známymi.

#5 Vyjadrite svoje pocity umením

Vôbec nemusíte byť profesionálny maliar alebo spisovateľ, no určite sa vám uľaví, ak svoje pocity skúsite vyjadriť umením. Skúste niečo nakresliť alebo napíšte báseň či poviedku. Váš výtvor nemusí nikto nikdy uvidieť, pokojne ho potom založte na spodok šuflíka. Umenie je však skvelou terapiou, ktorá priam dokonale pomáha ventilovať pocity. 

#6 Vážte si chvíle na čerstvom vzduchu

Keď už musíte kvôli neodkladnej práci alebo kvôli nákupu potravín vyjsť von (samozrejme s rúškom a ideálne aj s okuliarmi a rukavicami), skúste si tieto chvíle užiť tak, ako je to len možné. Čerstvý vzduch a vitamín D získaný zo slnka robia zázraky. Keď ste ale niekoľko dní po sebe len doma, každý deň sa čerstvého vzduchu nadýchajte aspoň na balkóne alebo z okna. 

#7 Užívajte si varenie a pečenie

Internet je už plný jednoduchých receptov, vďaka ktorým si doma vyčarujete skutočné dobroty len z niekoľkých základných surovín. Užívajte si samotný proces varenia, aj keď vás doteraz nebavilo – môže to byť skutočná terapia. Ak ste dostatočne zásobení a trúfate si aj na niečo zložitejšie, len do toho, o to lepšie pre vás!

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov