Foto: Photo by Pietro Tebaldi on Unsplash

…žiadosti o odpustenie sa od nich nikdy nedočkáte.

Každý z nás je len človek a každý človek je omylný. Mýlime sa, robíme chyby, a niekedy nimi či už chtiac alebo nechtiac ublížime druhým. Vtedy je však veľmi dôležité vedieť sa ospravedlniť. Niektorí ľudia to ale jednoducho nedokážu… Prečo je to tak, vysvetlil skvele portál I Heart Intelligence. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektorí ľudia sú jednoducho takí. Nedokážu si priznať chybu a budú robiť všetko preto, aby dokázali svoju nevinu – a to dokonca aj vtedy, keď vedia, že sa mýlia, alebo dokonca klamú. 

Samozrejme, nikomu z nás nie je príjemné, keď sa mýli, alebo keď niekomu ublížil. Emočne stabilní a silní ľudia si však chybu dokážu priznať, ospravedlnia sa a za svoj omyl sú ochotní a schopní niesť následky. 

Potom je tu však druhá skupina ľudí, ktorá začne v rovnakej situácii obviňovať čokoľvek a kohokoľvek – od počasia, cez spln mesiaca až po znamenie zverokruhu. Svoju chybu si jednoducho nie sú ochotní priznať. Prečo je to tak? 

Psychológia na túto otázku pozná odpoveď, a vysvetlenie vôbec nie je náročné. Odpoveď sa skrýva v tom, kto má aké sebavedomie. 

Ak si niekto nie je schopný priznať, že sa mýlil, a nie je schopný či ochotný ospravedlniť sa, je to dôkazom toho, že jeho sebaúcta a sebavedomie sú veľmi poškodené. Ich správanie sa (presviedčanie o nevine či ignorovanie vlastných chýb) je tak len ich snahou ochrániť svoje veľmi krehké a zranené ego. 

Photo by Karl Fredrickson on Unsplash

Ako hovorí aj uznávaný psychológ Guy Winch: “Ľudia, ktorých charakterizuje takéto správanie sa, majú veľmi krehkú psychiku.” Ako však dodáva, je veľmi smutné, že len málokedy im dokážeme pomôcť, pretože svoj problém si nie sú ochotní priznať. 

Pred inými ľuďmi chcú totiž naďalej pôsobiť sebaisto, odvážne a nezávisle. Chcú byť videní ako dokonalé bytosti, ktoré chyby jednoducho nerobia. Neuvedomujú si však, že popieranie viny paradoxne nepoukazuje na ich silu, ale naopak, na ich najväčšiu slabinu. 

Pravda je teda taká, že úprimne sa ospravedlniť dokážu len mentálne silní ľudia s emočnou inteligenciou. Každý z nás robí chyby, ktoré ho neskôr mrzia. Nikto nie je dokonalý, a to je úplne v poriadku. Je však dôležité pripustiť si to, ospravedlniť sa, odčiniť svoje omyly a posnažiť sa rovnakú chybu už nikdy nezopakovať. 

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov