Foto: Photo by Jan Kopřiva from Pexels

Toto psychické ochorenie je naozaj mimoriadne nepríjemné.

Ak sa povie psychické ochorenie, väčšine ľudí zrejme ihneď napadne depresia či úzkosť. Psychických problémov však existuje omnoho viac a jedným z nich je aj hraničná porucha osobnosti. Ako zistiť, či ňou trpíte aj vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

8 jej zvláštnych znakov popísal portál Your Tango. Ak sa v nich nájdete, najvhodnejšie by bolo určite vyhľadať odbornú pomoc. 

#1 Bojíte sa samoty

Samota vám naháňa strach a keď ostanete sami, panikárite. Zúfalo preto vyhľadávate spoločnosť iných ľudí, čo pre nich však môže byť veľmi nepríjemné. 

#2 Máte intenzívne, no krátke vzťahy

Zamilujete sa rýchlo a váš vzťah je buď úplne dokonalý, alebo naopak, hrozný. Vo vzťahoch je pre vás všetko čierne alebo biele, nevidíte a nechcete vidieť nič medzi. Pokojne sa preto môže stať, že svoju polovičku jeden deň milujete, a na ďalší zas nenávidíte. 

#3 Nemáte svoju identitu

Jeden deň sa obdivujete za svoju dokonalosť, na ďalší si myslíte, že ste diablom. Neviete, kým vlastne ste, a preto sa ani nedokážete nikam zaradiť. 

#4 Máte veľmi impulzívne správanie

Predovšetkým keď vás niekto niečím nahnevá, ste ako časovaná bomba, a nikto nemôže vedieť, čo od vás očakávať. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#5 Ničíte samých seba

Pre ľudí s hraničnou poruchou je typické aj sebadeštrukčné správanie, ktoré zahŕňa napríklad užívanie drog, nadmerné požívanie alkoholu, riskovanie za volantom, pričasté striedanie sexuálnych partnerov, prejedanie sa a podobne. 

#6 Máte extrémne výkyvy nálad

Samozrejme nikto nemôže mať rovnakú náladu 2 týždne vkuse, no tá vaša sa mení naozaj veľmi rýchlo. Jeden deň tak pokojne môžete byť v depresiách, a na ďalší v úplnej eufórii a plní života. 

#7 Cítite prázdnotu

Hovorí sa, že prázdnota je ešte horšia ako smútok, a vy to veľmi dobre viete. Práve úplná prázdnota je totiž to, čo pociťujete najčastejšie. 

#8 Ste paranoidní

Často sa trápite rôznymi scenármi, ktoré by sa mohli stať, ak keď veľmi dobre viete, že väčšinou nikdy nenastanú. Napriek tomu si však v hlave často vymýšľate veci, ktorými ničíte sami seba. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov