Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Vyhľadať odbornú pomoc vôbec nie je hanba.

Mnohí ľudia sa trápia so svojimi problémami sami, pretože sa hanbia vyhľadať odbornú pomoc a myslia si, že je to niečo zlé. Pravdou je však úplný opak. Ak cítite, že danú situáciu už ďalej sami nezvládate, vyhľadať psychológa či terapeuta je to jediné správne riešenie. Ako však odhadnúť, že ten čas už nastal?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomôže vám týchto 7 signálov, ktoré popísal portál Psychology Today. 

#1 Symptómy vám nedovolia pracovať

Samozrejme, že každý z nás má nejaké problémy, a každý niečo rieši. Všedné ťažkosti vás však nemôžu obmedzovať pri práci. Ak preto riešite niečo, čo vám už dlhodobo nedovolí premýšľať a sústrediť sa, je načase vyhľadať odbornú pomoc. 

#2 Vaša nálada je na bode mrazu

Určite nikto nemôže byť veselý 24/7, a je úplne v poriadku cítiť sa občas mizerne. Ak však tento stav pretrváva dlhšie ako 2 týždne a neustupuje, nie je to prirodzené. 

#3 Váš spánkový cyklus sa zmenil

Ak vás trápi nespavosť, alebo naopak, ak spíte až priveľa, možnosti sú dve. Buď váš zlý spánkový cyklus ovplyvňuje vaše duševné zdravie, alebo naopak, vaše zlé duševné zdravie ovplyvnilo váš spánkový cyklus. Tak či tak, ak to trvá dlhšiu dobu, pomôže vám jedine odborník. 

#4 Trpí aj vaše fyzické zdravie

Bolesti hlavy, kŕče v bruchu či stuhnuté svaly – to všetko môžu byť príznaky toho, že vaša psychika je už až príliš vyčerpaná, a volá o pomoc. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#5 Pozorujete úbytok či prírastok na váhe

Pri závažných problémoch sa ľudia buď začínajú prejedať, alebo naopak, prestanú jesť takmer úplne. Obe z týchto dvoch vzorcov správania však vedú k pozorovateľným zmenám na váhe v krátkom čase. 

#6 Nové negatívne vzorce správania

Utekanie pred problémami, nadmerná konzumácia alkoholu, zvýšená spotreba cigariet či neprimerane negatívne myšlienky – aj toto sú znaky toho, že by ste mali nevyhnutne vyhľadať odbornú pomoc. 

#7 Vaše vzťahy s ľuďmi sa zmenili

Ak vás niečo trápi dlhšiu dobu, celkom určite to ovplyvní aj vzťahy s ľuďmi, s ktorými sa stretávate pravidelne – teda s partnerom, s rodinou, s kolegami či s priateľmi. Ak to pozorujete aj u seba, mali by ste zakročiť. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov