Foto: Photo by Ilyuza Mingazova on Unsplash

Rady nad zlato – no napriek tomu sú zadarmo.

Lily Low je mladá autorka, ktorá si veľmi dobre uvedomuje, že vyhľadať odborníka na duševné zdravie nie je žiadna hanba – práve naopak. Niekedy nám nejaké problémy jednoducho prerastú cez hlavu a ocitneme sa v situácii, kedy je nevyhnutné vyhľadať terapeuta, psychológa či psychiatra. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Lily sa v takejto situácii ocitla a rozhodla sa, že pre portál Thought Catalog spíše 5 rád od odborníkov na duševné zdravie, ktoré jej zmenili život k lepšiemu. 

#1 “Plniť si sny je ako byť boxerom. Nejaká bolesť vás určite čaká.”

Byť boxerom si nevyžaduje len veľkú oddanosť pri udržiavaní postavy, ale aj nesmiernu vytrvalosť. Keď boxer dostane úder do brucha alebo do hlavy, síce to bolí, no neznamená to automaticky prehru. Otrasie sa a o výhru bojuje ďalej. Presne je tak je to aj na ceste za našími snami. 

#2 “Keď sa dostaví úspech, v každom z nás sa prebudí perfekcionista. Dajte si pozor na to, aké hranice si nastavíte.”

Keď ste na niečo čakali naozaj dlho a ono sa to dostaví, mnohí začnú doslova prahnúť po ďalších a ešte väčších úspechoch. V zdravej miere je to, samozrejme, v poriadku – túžba zdokonaľovať sa je predsa to, čo nás posúva vpred. Dajte si však pozor na to, aby ste neuviazli v kolotoči súťaživosti, porovnávania sa či workholizmu. 

#3 “Musíte vedieť, aký je rozdiel medzi reakciou a odpoveďou a musíte sa naučiť odpovedať.”

Reakcia a odpoveď. Myslíte si, že význam týchto slov je rovnaký? Je síce podobný, ale rovnaký nie. Reakcia je niečo, čo je bezprostredné. Deje sa automaticky na základe niečoho, čo sa nám stalo, a nie vždy nad ňou máme plnú kontrolu. Naopak, odpoveď je viac premyslená, a je výsledkom nášho premýšľania. Na situácie sa preto naučte odpovedať a snažte sa mať svoje negatívne reakcie pod kontrolou. 

pexels.com

#4 “Stále sa za niečím naháňame, len aby sme si kompenzovali spôsob, akým sa na seba pozeráme.”

Vzdelanie, láska, peniaze, dobrá práca… Priznajte si, že že tieto veci a aj mnohé ďalšie veľakrát bezhlavo naháňate len preto, aby ste si dokázali svoju hodnotu a aby ste iným mohli prezentovať, ako veľmi ste šťastní a úspešní. Neexistuje však žiadna mierka na hodnotenie šťastia – robte preto to, čo vás napĺňa, a nie to, čo od vás požaduje spoločnosť. 

#5 “Prestaňte ospravedlňovať činy druhých ľudí, ktoré vás zraňujú.”

Veľakrát si pred takýmito vecami zakrývame oči a vedome ich prehliadame – len aby sme predišli problémom, hádkam, či aby nás niekto neoznačil za “citlivky”. Musíte sa však naučiť stáť si za svojím a stanoviť ľuďom hranice, ktoré už svojím správaním nesmú prekročiť. Ak vás niečo/niekto zraňuje, nahlas to povedzte a neduste to v sebe. Uvidíte, ako nesmierne sa vám uľaví. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov