Foto: Pexels/cottonbro

Trápi vás v poslednom čase nespavosť?

Chronická nespavosť je obrovským problémom, ktorý trápi čoraz viac ľudí. Najväčšou nevýhodou insomnie je to, že vám nedovolí zaspať, tým pádom spíte málo hodín a počas dňa potom pociťujete únavu. Ak sa toto opakuje veľmi často, alebo dokonca niekoľko dní či týždňov vkuse, môže to veľmi výrazne ovplyvniť nielen váš pracovný, ale aj spoločenský život. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje portál Spring, na vine je pritom väčšinou táto banalita.

Robíte ju aj vy?

Vedcom sa v rámci výskumu podarilo dokázať, že až 70-80 % prípadov nespavosti bolo spôsobených tým, že ľudia trávili čas vo svojej posteli nielen počas noci, ale aj kedykoľvek počas dňa. Toto, prekvapujúco, môže spôsobiť, že v noci v posteli jednoducho nezaspíte.

Vidina čítania si knihy v pohodlí postele či sledovania seriálu tak znie síce veľmi lákavo, avšak môže vám skôr uškodiť. Dokázal to výskum, ktorého sa zúčastnilo celkom 416 respondentov, ktorých vedci sledovali po dobu jedného roka. 

Hlavný autor štúdie, expert na spánok Dr. Michael Perlis, sa vyjadril nasledovne: “Ľudia trpiaci nespavosťou zvyčajne idú do postele skoro, vstávajú neskoro a počas dňa si zvyknú aj zdriemnuť.” 

Foto: Pexels/cottonbro

Z dlhodobého hľadiska je to problém

Ako hovoria odborníci, toto nie je problém, ak to spravíte napr. cez víkend, kedy si chcete naozaj oddýchnuť. Problém sa z toho stáva až vtedy, keď to robíte opakovane.

Hlavný autor štúdie upozorňuje tiež na to, že akútna nespavosť je úplne v poriadku a nie je možné, aby sme sa jej nejakým spôsobom vyhli — občas potrápi každého z nás. Chronická nespavosť pretrvávajúca niekoľko týždňov je už ale problém, ktorý je potrebné riešiť. 

Ak vás teda už niekoľko dní/týždňov trápi to, že nedokážete zaspať, zamyslite sa nad tým, či netrávite priveľa času v posteli, aj keď nespíte. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov