Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Jediným spôsobom, ako odstrániť problémy so spánkom, je spoznať ich príčinu.

Problémy so spánkom dokážu byť poriadne nepríjemné, hlavne, ak sú dlhodobé. V tom prípade sa už určite cítite vyčerpane nielen fyzicky, ale aj psychicky – spánok je predsa pre náš organizmus mimoriadne dôležitý. Ak premýšľate, čo by mohlo byť ich príčinou, možno vás zaujmú výsledky nasledovnej štúdie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Na svojich stránkach ju uverejnil portál Spring, a s najväčšou pravdepodobnosťou vás skutočne prekvapia. Ukázalo sa totiž, že aj keď si to ľudia neuvedomujú, no veľmi častou príčinou ich zlého spánku je osamelosť. Keď sa cítime osamelo, budíme sa častejšie, kvôli čomu spánok neplní svoju regeneračnú funkciu. 

Ukázalo sa totiž, že na to, aby sme spali dobre, sa musíme cítiť bezpečne. Keďže sme však ľudské bytosti so špecifickými sociálnymi potrebami a väzbami, keď sme osamelí, bezpečne sa necítime. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Tohto výskumu sa zúčastnili obyvatelia jednej menšej komunity v Južnej Dakote. Nikto z nich nebol úplne sociálne izolovaný, no napriek tomu pociťovali mnohí z nich rôzne stupne osamelosti. Výsledky prekvapivo poukázali na to, že všetci ľudia síce spali cca rovnako (čo sa dĺžky spánku týka), no ľudia, ktorí sa cítili najviac osamelo, mali spánok prerušovaný

Dr. Lianne Kurina, jedna z hlavných autoriek štúdie, sa vyjadrila nasledovne: “Osamelosť má na naše zdravie jednoznačne negatívny vplyv. Ako sa podarilo zistiť aj vďaka našej štúdii – narúša dokonca aj spánok. Výsledky našej štúdie by mohli podporiť naše chápanie toho, ako sa nám rôzne sociálne a psychologické faktory dostávajú pod kožu, a ako ovplyvňujú naše zdravie.”

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov