Foto: Photo by Leah Kelley from Pexels

Pracovné povinnosti a iné záležitosti neraz spôsobia, že si nedoprajeme toľko spánku, koľko by sme potrebovali.

Alebo spánok nie je dostatočne kvalitný a celý deň sme potom unavení, podráždení, nedokážeme sa sústrediť a tešíme sa na to, kedy konečne opäť zaľahneme. Existuje niekoľko metód, ktoré vám môžu so spánkom pomôcť. Ak sa však nechcete spoliehať na lieky či na počítanie ovečiek, vyskúšajte túto jednoduchú techniku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že k zníženej kvalite spánku výrazne prispievajú aj zariadenia? Napríklad váš telefón, aj keď ho máte v tichom režime – stačí, že je počas spánku vo vašej blízkosti. Čo teda robiť pred spaním namiesto listovania sociálnymi sieťami? Vyskúšajte túto jednoduchú, aj keď pre mnohých možno drastickú metódu pozostávajúcu zo 4 krokov.

Prvá minúta

Spomeňte si na to najlepšie, čo sa vám počas dňa prihodilo. Prečo práve na to? Pretože tým zabránite tomu, aby sa váš mozog venoval tomu, čo máte zajtra pred sebou a aké náročné úlohy musíte zvládnuť. Ak budete myslieť na to, čo sa vám podarilo dnes a z čoho máte radosť, myseľ sa upokojí a spomalí. Ak je to potrebné, nastavte si budík, nemyslite však na to, koľko času vám ostáva, premietajte si v hlave všetko pekné, napríklad milého človeka v autobuse či kolegu, ktorý pochválil vašu prácu.

Foto: unsplash

Druhá minúta

Keď už máte v hlave „prezentáciu“ všetkých úspechov za predošlý deň, pokúste sa spomenúť si, prečo boli pre vás dôležité. Prepojte príčinu s úspechom a pocitom zadosťučinenia. Napríklad, keď sa vám naozaj vydarila prezentácia a dostali ste za ňu pochvalu, skúste prísť na to, čo v daný deň nakoplo vašu produktivitu a kreativitu. Tejto činnosti nemusíte venovať dlhý čas, stačí jediná minúta.

Tretia minúta

Aj počas tretej minúty sa držte len dnešného dňa a budúcnosť si nechajte na zajtra. Počas tejto minúty si spomeňte na ľudí, ktorí vám pomohli v danom dni dosiahnuť ciele, ktoré ste si vytýčili. Nemusia to byť žiadne veľkolepé ciele, stačia aj maličkosti. Pomohol vám kolega, nadriadený či priateľ? Zamyslite sa nad tým, aký má práve tento človek dopad na váš pracovný, ale aj osobný život.

Foto: unsplash

Štvrtá minúta

V štvrtej minúte vám už možno začnú myšlienky utekať a pomaly sa budete prepadať do spánku, štvrtá minúta je preto venovaná ozaj jednoduchej činnosti. Poďakujte v mysli každému, kto prispel k tomu, aby bol váš deň o niečo lepší. Vyskúšajte si to ako filmová hviezda, predstavte si, že stojíte na pódiu a ďakujete každému, kto vás podržal. Možno si to neuvedomujete, no nesmierne pomáha vedieť, že v tom nie ste sami a máte sa na koho spoľahnúť.

Aká metóda najviac pomáha so spánkom vám?

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov