Foto: pixabay.com

Niekedy v snahe podporiť blízkeho človeka narobíme viac škody než úžitku.

Rozchod je náročný nielen pre nás samotných, ale aj pre naše okolie. Naši blízki, tí, ktorým na nás skutočne záleží, niekedy nevedia, ako reagovať. Preto sa neraz správajú ako slon v porceláne. Čo je vlastne dobré povedať priateľovi či priateľke, ktorí si práve prechádzajú rozchodom?

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je podľa portálu self.com to najlepšie z najlepšieho a zároveň to najhoršie z najhoršieho. Tieto odpovede vám s istotou ukážu, ako (ne)reagovať.

Podporu blízkej osobe môžete vyjadriť napríklad aj týmito slovami:

#1 Máš právo byť smutná/smutný

Photo by Gokil on Unsplash

A je to tak. Keby sa človek pár dní po čerstvom rozhovore snažil všetkých presvedčiť, ako veľmi je „v pohode”, nikto mu to neuverí. Konieckoncov to nezhltne ani on sám. Pri rozchode je nevyhnutný proces smútenia, ktorý nemusí trvať veky. Je to však niečo, čo sa nedá preskočiť.

#2 Teraz si na tom oveľa lepšie

Táto veta má niečo do seba. Ak ju použijete vo vhodnej chvíli, môže naozaj pomôcť. Môžete ukázať, že byť single nie je na zahodenie. Určite sa nájde aspoň jeden dôvod, maličkosť či výhoda, ktorú so sebou prináša nezadaný stav. Všetko je uhol pohľadu. Aj samotný rozchod môže byť pre niekoho obrovským víťazstvom.

#3 Nebudeš sa tak cítiť vždy

Photo by Hisu lee on Unsplash

Našťastie, všetko má svoj koniec. Aj zlé obdobie. Nič netrvá večne. Ani bolestivé obdobie rozchodu. Určite príde čas, kedy si uvedomíte, že rozchod s nesprávnym človekom je to najlepšie, čo sa vám mohlo stať.

#4 Je to v poriadku, keď máš deň pod psa

Pretože aj také dni prídu. Keď sa váš blízky bude cítiť pod psa, len ťažko bude mať chuť počúvať ódy o tom, aké je všetko perfektné. Raz na to príde sám. Ak ho však budete presviedčať, môže to negatívne ovplyvniť celé vaše priateľstvo. Ak neviete, čo povedať, radšej ho objímte. Tým rozhodne nič nepokazíte.

Ak vám však na um budú prichádzať tieto klišé frázy, radšej si zahryznite do jazyka. Nechtiac nimi môžete milovanému človeku poriadne ublížiť:

#1 More je plné rýb/Bez jednej lastovičky ešte bude leto!

Tieto vety sa používajú pomerne často. Ich cieľom je uľahčiť druhému bolesť a upozorniť, že svet je plný slobodných ľudí, ktorí môžu byť skvelými partnermi. Avšak po rozchode to nechce počuť nikto z nás. Skôr to bude mať absolútne opačný efekt. Tieto „slová útechy“ robia z rozchodu triviálnu záležitosť, pričom každý vie, že to tak vôbec nie je.

Photo by Drew Hays on Unsplash

#2 Určite si niekoho nájdeš!

V tom tiež nie je zmysel rozchodu. Chýba nám partner či partnerka, ktorého sme milovali. Nedá sa len tak vymeniť kus za kus. Túto vetu vo všeobecnosti považujú najmä ženy za jednu z absolútne najhorších.

#3 Bol to aj tak debil!

V čase vzťahu bola pre nás druhá osoba kýmkoľvek, len nie debilom. Bola milovaná, mala množstvo kvalít, ktoré sme na nej milovali. Nikomu nepadne dobre, keď naše okolie začne ponižovať nášho expartnera či expartnerku.

#4 Máš na viac, ako je on/a!

Tu sa opäť vraciame k tomu, že vzťah neznamená súťaženie v tom, kto je lepší, šikovnejší, inteligentnejší. V určitej etape života boli práve on či ona tým naším najvhodnejším partnerom. Táto veta znižuje hodnotu nášho expartnera či expartnerky. A to nepoteší nikoho.

Photo by Giulia Bertelli on Unsplash

#5 Všetko sa deje z nejakého dôvodu

Je to síce naozaj tak, ale ani tieto slová nechce počuť niekto, komu sa práve život rozsypal pod nohami. Všetko chce svoj čas. A sú slová, ktoré zabolia. Keď je niečo čerstvé a priveľmi bolestivé, nevieme sa na to dívať s nadhľadom. Preto ak chcete druhému človeku pomôcť, veľmi vážte slová. Pretože to, čo poviete, sa nedá vrátiť späť.

self
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov