Foto: Photo by Ric Rodrigues from Pexels

Každý z nás má zlozvyky alebo vlastnosti, na ktorých by možno mal popracovať.

Nanešťastie, nevyberáme si, aké dary nám genetika nadelí, či už výzorové alebo povahové a ak má niekto zlozvyk alebo nepríjemnú vlastnosť, nie je ľahké to zmeniť. Navyše, nikoho k zmene prinútiť nemôžeme, každý musí chcieť zmenu sám. Ak vám však na partnerovi prekáža týchto 7 vecí, so zmenou by ste rátať určite nemali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je dôležité na sebe pracovať

Nikto nie je dokonalý a každý si so sebou do vzťahu nesie niečo, na čom treba pracovať. Niektorí ľudia však vidia len svoje dobré stránky a akúkoľvek negatívnu vlastnosť si jednoducho odmietajú pripustiť. Práve toto by malo slúžiť ako dvihnutý varovný prst, ak niekto nie je ochotný pracovať na sebe ani na vzťahu, mali by ste sa zamyslieť nad tým, či toto je naozaj to, čo vo svojom živote chcete. Výhovorka sa síce vždy nájde, je však len na vás, čo z toho akceptujete.

Klamstvá

Biele (milosrdné) lži vysloví z času na čas každý, ak vám však partner neustále klame aj v nepodstatných maličkostiach, je najvyšší čas sa nad tým zamyslieť. Ak sa raz niekto naučí klamať takmer vo všetkom, je ťažké tohto zlozvyku sa zbaviť, nie je to však nemožné. A vzájomná dôvera je predsa jedným zo základných kameňov zdravého a šťastného vzťahu.

Foto: unsplash

Emocionálna nedostupnosť

Partner sa pred vami uzatvára a odmieta s vami hovoriť o akomkoľvek probléme? Nie je to dobré znamenie. Najmä v ťažkých časoch potrebujeme mať jeden v druhom oporu a keď sa partner uzatvára a nekomunikuje o problémoch, je to zdrojom značnej frustrácie. Odborník na vzťahy, Jonathan Bennett, však hovorí, že v takomto prípade je potrebné postupovať opatrne. Takéto správanie môže mať totiž korene v prežitej traume alebo v spôsobe výchovy.

Ignorovanie vzťahových problémov

V mnohých domácnostiach sa problémy neriešia ale zametú sa pod koberec, akoby ani neexistovali. Klinická psychologička Dena M. DiNardo hovorí, že tohto návyku je nesmierne ťažké sa zbaviť a vyžaduje si to mnoho práce a snahy.

Arogancia

Jeannie Assimos hovorí, že arogancie sa ľudia zbavia len veľmi ťažko, je to však jedna z najviac nepríjemných vlastností. Arogantný človek totiž dokáže kohokoľvek presvedčiť, že je bezcenným jedincom. Nevadí mu ľudí urážať a ak má partnera, zvyčajne ide o toxický vzťah.

Foto: unsplash

Flirtovanie

Kým niektorým flirtovanie partnera nevadí a nemusí znamenať nič zlé, v mnohých prípadoch môže mať takéto správanie na vzťah vážne negatívny dopad. Je dobré o týchto veciach hovoriť otvorene a vydiskutovať si, čo je prípustné a čo už nie.

Neustále vyhľadávanie pozornosti

Ak vás partner neustále bombarduje správami a najradšej by s vami bol v kontakte 24 hodín denne sedem dní v týždni, nemusí to byť zlé, každý však občas potrebuje aj trochu času len pre seba. Všetci sme rozdielni a niekomu možno vyhovuje, ak partner neustále vyhľadáva vašu pozornosť. Ak sa vám to však príliš nepozdáva, je málo pravdepodobné, že by ste ho dokázali zmeniť bez toho, aby vznikli vo vzťahu trenice.

Odmietanie konfrontácie

Samozrejme, do hádky sa chce dobrovoľne pustiť len málokto, no ide o bežnú súčasť vzťahu a občas sa konfliktom nevyhneme. Klinický psychológ Joshua Klapow sa pre Bustle vyjadril, že ak sa partner konfrontácii vyhýba za každú cenu, nie je to príliš zdravé. Opäť však môže ísť o vplyv výchovy a ak niekto v takomto prostredí vyrastal, ťažko svoje správanie zmení. Ani táto zmena ale nie je nemožná, len si vyžaduje úsilie.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov