Foto: pexels.com

Vzťahy nikdy nezlyhávajú samé od seba. Vždy za tým stojí niečo hlbšie, o čom akosi nechceme hovoriť.

Ísť do vzťahu s druhým človekom so sebou vždy nesie nemalé riziko. Možno aj vplyvom romantických filmov čakáme, že náš vzťah bude absolútne dokonalý, partner či partnerka nám budú vedieť čítať myšlienky a v živote sa medzi nami nevyskytne ani najmenšie nedorozumenie. Podľa psychológov sú však práve prehnané očakávania jedným z najväčších kameňov úrazu. A nielen to. Príčin, prečo vzťahy zlyhávajú, je oveľa viac.

Článok pokračuje pod videom ↓

Určite o nich treba rozprávať. Ak o nich budeme vedieť, budeme mať lepšiu šancu zvládnuť ich bez toho, aby utrpel náš vzťah.

Sústredíme sa na negatíva

pexels.com

Podľa profesora psychológie Garyho Lewandowskeho majú ľudia vo vzťahu tendenciu až príliš sa sústrediť na negatívne vlastnosti partnera. Sústredia na ne všetku svoju pozornosť, pričom pozitívne vlastnosti druhej osoby berú ako samozrejmosť. To, že je to naozaj tak, potvrdzuje aj každodenný život. Ľudia majú pri vzájomných stretnutiach tendenciu svoje polovičky skôr ohovárať, ich dobré vlastnosti spomína len málokto.

Nechceme robiť kompromisy

pexels.com

Ďalším klincom do rakvy dnešných vzťahov je to, že sme sa stali poriadne náročnou generáciou. Takmer nikto z nás sa nevie a vlastne ani nechce uspokojiť s priemerom. Na životného partnera/partnerku máme vysoké nároky a razíme teóriu „Všetko alebo nič.“ Kompromisy, ktoré sú však základom harmonického vzťahu, vie dnes robiť len málokto.

Odborníci nazývajú takýchto ľudí pojmom maximizers. Sú to ľudia, ktorí majú prehnané nároky – aj na partnera či partnerku. Nečudo, že sa u nich vyskytuje vyššie riziko vzniku depresií, ľútosti a pocitu osamelosti. Ich protikladom sú tzv. satisficers, teda ľudia, ktorí sa uspokoja s hocičím. S partnerom sú väčšinu len preto, aby neboli sami, pričom čakajú, či im do života nepríde niekto lepší. Ani jeden z týchto extrémov však nie je niečo, čím by ste sa mali inšpirovať.

Vzťahy narúšajú aj úplné maličkosti

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

Ako ukázal výskum, príčinou krízy vo vzťahu nemusia byť len veľké veci. Niekedy ide naozaj o banality. Vedci zo vzorky 5-tisíc Američanov vo veku od 21 do 76 rokov zostrojili rebríček TOP 10 príčin problémov vo vzťahu:

  1. Zanedbaný zovňajšok.
  2. Lenivosť.
  3. Priveľa potrieb.
  4. Nedostatok zmyslu pre humor.
  5. Vzťah na diaľku (ak je vzájomná vzdialenosť viac ako 3 hodiny cesty).
  6. Neuspokojujúci sex.
  7. Nízke sebavedomie.
  8. Príliš veľa času stráveného pred TV či hraním hier.
  9. Znížená chuť na sex.
  10. Tvrdohlavosť.

Zaujímavé sú aj očakávania, ktoré máme vo vzťahu. Ženy od partnera očakávajú najmä prítulnosť, spoľahlivosť, férovosť, inteligenciu a všeobecný prehľad. Na prvých piatich priečkach sa u mužov ocitla spoľahlivosť, prítulnosť, férovosť, inteligencia a všeobecný prehľad. To znamená, že obe pohlavia očakávajú od druhého človeka to isté, len je trošku pozmenená priorita jednotlivých vlastností.

Kľúčová je pozornosť

Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

Naša myseľ má bohužiaľ tendenciu sústrediť sa na negatívne veci nielen v partnerstve, ale aj v bežnom živote. Drobnú hádku berieme ako koniec sveta, a tak neraz robíme z komára somára. Experti sa však zhodujú na tom, že pozornosť v našom živote zohráva kľúčovú rolu. Ak chceme zlepšiť kvalitu vzťahov, musíme prepnúť pozornosť z negatívnych banalít na vďačnosť, rešpekt a úctu, ktoré sú základom každého funkčného vzťahu.

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov