Štúdia zaoberajúca sa inteligenciou prišla k zaujímavým záverom.

Ak vám príroda dala do vienka dar v podobe nadpriemernej inteligencie, s najväčšou pravdepodobnosťou vám z niečoho ubrala. Možno ste športové drevo alebo trpíte nejakým iným nedostatkom. Konieckoncov, asi to tak má byť. Keby sa inteligentní ľudia vyznačovali všetkými superlatívami, na ktoré si len spomeniete, bolo by to asi nefér voči zvyšku populácie. Dnes vám predstavíme rozsiahlu štúdiu, ktorá sa sústredila na štúdium inteligencie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Táto štúdia bola naozaj rozsiahla, pretože vedci pri nej podrobili analýze viac ako 300-tisíc jedincov. A to je už čo povedať. Na základe získaných výsledkov prišli k prekvapujúcim záverom. Zistili, že ľudia s vysokým IQ majú až o 30 percent menšie riziko vzniku depresie, avšak na druhej strane sa u nich až o 30 percent zvyšuje riziko krátkozrakosti. Je to však len malá daň za benefity inteligencie.

V rozsiahlej štúdii vedci analyzovali DNA celkovo 300 486 ľudí rôzneho veku (od 16 až do 102 rokov). Možno aj vás prekvapí fakt, že s kognitívnou schopnosťou je zviazaných až 148 miest v našej DNA. Vo všeobecnosti inteligentní ľudia žijú približne o 17 percent dlhšie, než je štandardom.

Nájsť gény zodpovedné za inteligenciu bolo náročné

Photo by Riccardo Fissore on Unsplash

Veda sa pokúšala nájsť gény zodpovedné za inteligenciu takmer jedno desaťročie. Avšak až v tejto rozsiahlej štúdii sa im podarilo nájsť takmer 150 miest v genóme, ktoré sú viazané práve s inteligenciou. Práve toto môže byť odrazovým mostíkom pre ďalšie štúdie. A možno práve výsledky tejto štúdie, ktorá ukázala na jednoznačné benefity inteligencie, prinútia ľudí, aby cielene pracovali na vlastnom inteligenčnom rozvoji.

Pozri aj: Ľudia s vysokým IQ sa odlišujú aj svojím vzhľadom. Odhalíte ich podľa tejto fyzickej črty

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov