Ak ste presvedčení, že výšku IQ druhého človeka nemôžeme vyčítať z jeho vzhľadu, výsledky tejto štúdie vás vyvedú z omylu.

Vraví sa, že to hlavné je očiam neviditeľné. Môže to platiť v prípade vnútra človeka či pocitov, ktoré vychádzajú zo skutočnej hĺbky a nemajú nič spoločné s vonkajšou fyziognómiou. Vysoký intelekt však môžeme vypozorovať na základe vonkajšej črty. Viete, ktorá to je?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci zistili, že ľudia s veľkou hlavou sú v priemere viac inteligentnejší, než tí ostatní. I keď znie táto teória skutočne neuveriteľne, naozaj je to tak. Štúdia poukázala na to, že čím väčšia hlava, tým väčší mozog. Ten má zákonite i viac neurónov, čo je ľuďom len k dobru, pretože sa zvyšuje ich inteligencia. Na veľkosti mozgu či hlavy teda naozaj záleží.

Vyšší výkon a menší šum

To však nie je všetko. Vedci si všimli i ďalšiu zaujímavú vec. Väčší mozog neprodukuje toľko šumu ako menší mozog. Tento jav možno vysvetliť aj tým, že vo väčších mozgoch sa nachádza paradoxne menej neurónových prepojení, no práve vďaka tomu tieto mozgy pracujú oveľa efektívnejšie. Niet sa čomu čudovať. Už dávno je známe, že inteligentný človek dokáže väčšinu informácií vyhodnotiť rýchlo a efektívne, pričom nemusí strácať čas postrannou analýzou. Jednoducho povedané, k správnemu výsledku sa dopracuje rýchlou a čo najefektívnejšou cestou.

pixabay.com

Vedci vo svojej zaujímavej štúdii podrobili analýze MRI 259 snímok mozgu, pri ktorých skúmali prepojenie veľkosti mozgu s výškou inteligencie analyzovaných účastníkov. Štúdia potvrdila, že čím menej dendritov (krátkych výbežkov neurónov, ktoré sú zodpovedné za vzájomnú komunikáciu), tým vyššia inteligencia a čistejší signál bez zbytočných šumov.

Ak ste teda aj vy niekedy mali komplexy z veľkej hlavy, netrápte sa. V skutočnosti ste dostali do vienka to, čo vám ostatní môžu len závidieť.

Pozri aj: Toto je vlastnosť, ktorá podľa najnovšieho výskumu nechýba ľuďom s vysokým IQ. Máte ju aj vy?

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov