Bývalé vzťahy v nás zanechávajú hlbokú stopu. Niekedy oveľa väčšiu a nepríjemnejšiu, než by sme chceli.

Väčšina z nás má za sebou vzťah, ktorý rozhodne nebol prechádzkou ružovou záhradou. V ňom sme si osvojili určité modely správania, ktoré neraz podvedome prenášame do nového vzťahu. Ak vám však kostlivec neustále vyliezajúci zo skrine až priveľmi negatívne vplýva na súčasný vzťah, je načase s tým niečo urobiť. Najmä, keď bola vaša polovička emocionálne týraná bývalým partnerom či partnerkou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tieto 4 znaky sú neklamným znakom toho, že emocionálne násilie sa týkalo aj vašej polovičky. Preto ak ich spozorujete, určite zbystrite pozornosť.

#1 Fyzický kontakt je mu/jej často nepríjemný

Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash

Ak sa váš partner či partnerka stráni dotykov, môže za to citové zranenie, ktoré má pôvod v minulosti. Ak je neustále deptaná vaša dôvera, je normálne, že prestanete dôverovať druhým ľuďom. Aby intimita medzi dvoma partnermi fungovala tak, ako má, je dôvera kľúčová. Vaša polovička sa môže strániť fyzického kontaktu práve z tohto dôvodu.

#2 Často sa uzatvára do seba

Podľa odborníkov je toto jeden z najjasnejších znakov, že skutočne v minulosti druhej osoby nebolo niečo v poriadku. Váš partner či partnerka môžu byť v jednej chvíli absolútne veselí a otvorení, no zrazu zmĺknu a uzavrú sa sami do seba. Môžu za to nepríjemné spomienky z minulosti, ktoré je ťažké len tak vymazať. Boja sa, že sa môže zopakovať negatívny scenár. Ak sa však takto správajú pričasto, môže sa to negatívne odraziť na kvalite vášho vzťahu.

#3 Bojí sa byť sám/sama sebou

Photo by Asdrubal luna on Unsplash

Aj v tom má prsty bolestivá minulosť. Možno ho expartner/expartnerka neustále kritizoval/a a potlačoval/a jeho či jej dôveru. Preto sa bojí naplno sa vyjadriť. Miesto toho sa radšej snaží nevytŕčať z radu. Emocionálne násilie dokáže na človeku zanechať síce neviditeľné, ale veľmi hlboké rany.

#4 Neustále sa za niečo ospravedlňuje

Ak váš partner/partnerka boli neustále kritizovaní, určite budú mať tendenciu sa neustále ospravedlňovať za akúkoľvek maličkosť. Nečudo. Ich ex ich podrobil/a prísnej kritike, čo sa odzrkadlí na submisívnom správaní.

Ľudia, ktorí si prešli vzťahovým peklom a nesú v sebe emocionálne rany od expartnerov, majú nízke sebavedomie a neveria tomu, že slnko môže vyjsť aj nad ich životom. Ak máte pri sebe niekoho takého, skúste ho nadovšetko milovať. Len láska dokáže vyliečiť akékoľvek rany. A skrz lásku sa dá vybudovať aj stratená (seba)dôvera.

Pozri aj: Týchto 7 znamení je dôkazom toho, že ste sa stali obeťou psychického týrania (aj keď si to odmietate pripustiť)

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov