Dôvera je kľúčovou esenciou v každom vzťahu. Bez nej vzťah stráca svoj zmysel.

Sú ľudia, ktorí si povedia skutočne všetko. S partnerom zdieľajú nielen vzájomné radosti a obavy, ale neboja sa mu povedať ani o svojich zlyhaniach. Otvorenosť však ide ruka v ruke s dôverou, pretože viete, že vám ten druhý človek nič neskrýva a môžete mu naozaj veriť. Ste si však istí, že vaša polovička vám dôveruje rovnako, ako vy jej? A čo sa dá robiť v prípade, že ste stratili jej dôveru?

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa odborníkov nič nie je stratené. Ani dôvera. Aj tá sa dá vo vzťahu opäť obnoviť, len vás to bude stáť nemálo obojstranného úsilia. Výsledok však určite stojí za to. Ak si nie ste istí, či vám váš partner či partnerka dôveruje, skúste sa sústrediť na tieto 4 znaky:

Neustále vám kontroluje telefón

Photo by Paul Hanaoka on Unsplash

A to je fakt silný zásah do súkromia. Človek, ktorý vám skutočne dôveruje, si nikdy nedovolí hrabať sa v cudzom telefóne. A to ani v prípade, že patrí jeho partnerovi či partnerke. Ak ho prichytíte pri čine, máte jeden z najsilnejších dôkazov toho, že dôvera nie je jeho silná stránka.

Snaží sa vás „usvedčiť“

Po príchode domov sa vaša milovaná polovička môže zmeniť na nepríjemného detektíva. Bude sa pýtať, kde ste boli, s kým a ako dlho. Keď vyzradíte, že ste sa zdržali pri pokladni v supermarkete, pravdepodobne vám to neuverí. Vy sa tak vždy, keď budete nechtiac meškať len pár minút, ocitnete pod obrovským tlakom.

Chce vás mať vždy nablízku

Photo by MMPR on Unsplash

Ak nevie, kde ste, prepadá panike. Preto vás sleduje každým možným spôsobom. Je veľmi pravdepodobné, že vďaka aplikácii v mobile bude presne vedieť, kedy ste nasadli do auta a kam vlastne idete. Takýto nedôverčivý človek by vás mal najradšej neustále nablízku. Ak by to bolo možné, izoloval by vás od okolia, aby ste náhodou nemali „hlúpe nápady.“

Snaží sa kontrolovať vaše správanie

Toto je tiež silná káva, ktorú má na svedomí absencia dôvery zo strany vášho partnera či partnerky. Bude sa snažiť držať vás na uzde a absolútne kontrolovať vaše správanie. To, ako sa obliekate, čo hovoríte, ako sa správate. Ak vám je takéto správanie sa známe, určite potvrdíte, že nie je ľahké žiť s takýmto podozrievavým partnerom. Okrem toho, ak sa vo vašom vzťahu vyskytuje tento znak, mali by ste si byť vedomí toho, že hraničí už s násilným správaním. Veď vaša osobná sloboda je ním krajne ohraničená.

Ako posilniť dôveru vo vzťahu

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

V prvom rade treba myslieť na to, že každý problém má v sebe hlbšiu príčinu. Nič vo vzťahu nevzniká len tak. A preto sa aj vy dvaja musíte dostať až ku koreňu problému. Ak vás má váš životný partner skutočne rád a nechce vám ublížiť, bude sa snažiť dopátrať k tomu, z čoho tak veľmi pramenia jeho obavy. Možno bol podvedený v predchádzajúcom vzťahu a nechce sa popáliť. Ak sa však vaša milovaná polovička bráni akejkoľvek diskusii a všetku vinu dáva vám, skúste porozmýšľať o konci vzťahu. Ak on či ona nebude chcieť vzniknutý problém riešiť, lepšie vám bude, ak vedľa takéhoto človeka nebudete.

Ak však pristúpi na diskusiu, váš vzťah má šancu. Postupnou analýzou a neustálym rozprávaním sa môžete zistiť, čo sa stalo. Druhý človek má príležitosť konečne ozvučiť, čo ho tak dlho ťažilo. A táto skutočnosť vás môže zblížiť. Len tak si môžete začať budovať tentoraz už obojstrannú dôveru.

Pozri aj: 5 vecí, na ktorých prestane záležať, keď stretnete “tú pravú” lásku

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov