Foto: Photo by Rad Pozniakov on Unsplash

Rozvíjať v sebe schopnosť, ktorá nám pomôže osvojiť si základné sociálne zručnosti, rozhodne nie je na zahodenie.

Ak si aj vy v spoločnosti pripadáte ako slon v porceláne, možno to má na svedomí práve nedostatok sociálnej inteligencie. Tá zohráva v dnešnej dobe nemalú úlohu. Ak sa ju naučíte v sebe rozvíjať, nebudete mať problém komunikovať s akýmkoľvek človekom. A nielen to. Budete sa vedieť vcítiť do ľudí, poradiť im, a tak si zvýšiť renomé. Všetci sme navzájom prepojení, pričom tvoríme časť väčšieho celku. Preto sa rozhodne oplatí rozvíjať svoju sociálnu inteligenciu. Dnes vám prinášame zopár užitočných tipov, ktoré vám ukážu, ako na to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Sociálna inteligencia je práve to kúzlo, ktoré vám nedovolí pohorieť ani v tých najzložitejších životných situáciách. Tento pojem takmer pred sto rokmi (1920) definoval americký psychológ Edward Thorndike. Podľa neho je sociálna inteligencia umenie vedieť porozumieť ľuďom a zároveň schopnosť viesť ich k tomu, aby konali v medziľudských vzťahoch múdro. A to je niečo, čo má vysokú výpovednú hodnotu aj v dnešnej dobe. Sociálne inteligentní sa nerodíme. Každý z nás sa to musí naučiť.

4 základné znaky sociálnej inteligencie

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Pre niekoho je sociálna inteligencia úplná maličkosť, pre iného však môže predstavovať boj samého so sebou. Toto sú podľa odborníkov 4 základné znaky sociálnej inteligencie, ktoré môžete rozvíjať:

  • Schopnosť počúvať: Ak vám nerobí problém skutočne načúvať tomu, čo vravia ostatní, sociálna inteligencia pre vás nemusí znamenať až taký problém. Ak sa naučíte počúvať s otvoreným srdcom, skôr sa stanete vnímavejší na skutočné potreby toho druhého. To je prvý krok, od ktorého sa to všetko začína.
  • Schopnosť efektívnej komunikácie: Komunikácia môže byť hotové umenie. Mali by sme pri nej prejaviť záujem o druhého človeka, okoreniť ju štipkou humoru a zároveň sa vyhnúť primitivizmu. Dokážete to?
  • Manažment reputácie: Sociálne inteligentný človek si je vedomý toho, že v každom okamihu sociálnej interakcie zanecháva v druhej osobe istý dojem. Preto sa ho snaží nepokaziť nevhodným správaním.
  • Vyhýbanie sa hádkam: Nenadarmo aj stará múdrosť vraví, že múdrejší ustúpi. A je to naozaj tak. Sociálna inteligencia znamená i to, že nebudete mrhať svoju vzácnu životnú energiu na to, aby ste sa hádali kvôli maličkostiam.

5 jednoduchých trikov, ktoré vám pomôžu rozvinúť sociálnu inteligenciu

Photo by Anna Vander Stel on Unsplash

Nie je to také ťažké, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Stačí vedieť, čo v sebe treba posilniť a výsledok na seba nenechá dlho čakať.

  • Dávajte pozor, čím a kým sa obklopujete: Nečítajte braky ani bulvár. Obklopte sa kvalitnou literatúrou a úprimnými ľuďmi. Všetko, čo je vôkol nás, nás či už vedome alebo nevedome ovplyvňuje. Preto sa obklopte vecami a ľuďmi, ktorí naozaj stoja za to.
  • Zvýšte si emocionálnu inteligenciu: Tá úzko súvisí so sociálnou inteligenciou. Naučí vás správne spracovávať emócie a nepodliehať citovým výbuchom. Ak budete vy ovládať emócie a nie naopak, bude sa vám žiť a dýchať oveľa jednoduchšie.
  • Naučte sa rešpektovať rozdielnosť: Každý z nás je jedinečný a práve našou inakosťou si môžeme vzájomne rozšíriť obzory. Preto sa naučte prijať aj iné kultúrne, náboženské či socioekonomické rozdiely.
  • Praktizujte aktívne počúvanie: Naučte sa zahryznúť si do jazyka a pri konverzácii toho druhého zbytočne neprerušovať.
  • Ukážte druhým, že sú pre vás výnimoční: To, že je niekto vo vašom živote, rozhodne nie je samozrejmosť. Poďakujte mu za to. Ukážte, že má vo vašom živote skutočne významné miesto.

Ak sa v sebe naučíte rozvíjať sociálnu inteligenciu, určite sa vám rapídne zlepší kvalita vašich medziľudských vzťahov.

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov