Tých nízkych však táto správa veľmi nepoteší.

Aká je vaša výška? Priemerná? Alebo ste boli už od škôlky medzi rovesníkmi vždy jedným z najvyšších? Alebo práve naopak – každý sa na vás pozerá z výšky? Výskumy totiž dokazujú, že naša výška o nás prezrádza oveľa viac, než sme si doteraz mysleli…

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektorých to poteší, iných nahnevá, no na rovinu povedané:

Vysokí ľudia sú inteligentnejší, než ľudia s nižším vzrastom.

Vysvetlenie je relatívne jednoduché. Vedcom sa totiž podarilo zistiť, že gény, ktoré korelujú s výškou, korelujú taktiež s inteligenciou.

Tento záver vyvodil výskumný tím zo štúdie, v rámci ktorej vedci dôkladne preskúmali DNA 6 815 ľudí. Samozrejme, je úplne prirodzené, že (tak ako vo všetkom) existujú aj výnimky. Existujú prípady, kedy sa tieto tvrdenia nepotvrdili, no čísla vypovedajúce o väčšine hovoria jasnou rečou.

pexels.com

Výskumný tím sa tiež rozhodol pozrieť na podobné, už publikované štúdie za posledných 50 rokov. Tie im však len potvrdili, že spojenie medzi výškou a inteligenciou naozaj existuje.

A čo na tieto zistenia hovorí vedúci výskumného tímu, Dr. Matthew Keller? Jeho závery by sa dali jednoducho zhrnúť do 3 bodov:

  • Je presvedčený, že existujú gény, ktoré súčasne ovplyvňujú výšku a zároveň aj inteligenciu.
  • Domnieva sa, že vysokí ľudia majú prirodzene viac sebavedomia a sú cieľavedomejší, preto vo väčšine prípadov vyhľadávajú spoločnosť podobných, teda takisto viac inteligentných ľudí. Naopak, nízki ľudia veľakrát podvedome vyhľadávajú spoločnosť nízkych ľudí, takže ich intelekt nemá kto podnecovať.
  • Je však zároveň presvedčený o tom, že určite existujú aj výnimky, no ako vraví: “Štatistický vzťah je štatistický vzťah.”

Čo si myslíte o tejto kontroverznej štúdii vy?

Pozri aj: Vedci tvrdia, že ak máte tieto 3 zlozvyky, pravdepodobne ste nadpriemerne inteligentní

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov