Foto: pexels.com

Ich význam veľakrát podceňujeme…

Vo všeobecnosti by sme sa mali riadiť pravidlom “Najprv premýšľaj, potom hovor.” Veľakrát sa totiž stáva, že vyslovíme niečo, čo iného urazí alebo zraní, no už sa to nedá vziať späť. Podobným prípadom je používanie slov, ktorých význam veľakrát podceňujeme a do viet ich ukladáme veľmi neuváženým spôsobom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich zoznam priniesol portál I Heart Intelligence. Používate ich aj vy?

#1 Vždy

Samozrejme, že toto slovo je možné použiť aj v pozitívnom zmysle slova – ak napríklad poviete, že na sebe vždy pracujete, alebo že niekto sa vždy snaží konať férovo. Veľmi veľakrát ho však používame aj v negatívnom zmysle slova, a to vo vypätých situáciách, kedy niekomu niečo vyčítame – napr. vždy niečo pokašleš, vždy mi klameš a podobne. V takýchto prípadoch má slovo veľmi negatívny nádych, ktorý vám môže vzťah s danou osobou poriadne rozhodiť. 

#2 Ale

Ak použijete toto “magické” slovíčko, vlastne tým spochybníte všetko, čo ste povedali pred ním. V očiach iných tak budú vaše slová pôsobiť nepresvedčivo a zmätočne, v horšom prípade vzbudíte dojem nedôveryhodnosti. Pokiaľ si chcete budovať skutočne pevné vzťahy založené na dôvere a úprimnosti, používaniu “ale” sa radšej vyhnite. 

pexels.com

#3 Ty

Ty za to môžeš, to ty si mal/a tento nápad, ty si sem chcel/a ísť… Aj slovíčko “ty” používame väčšinou v negatívom kontexte. Veta, v ktorom ho použijeme, znie veľakrát tak, akoby sme chceli niekoho zahanbiť či ponížiť, čo, samozrejme, nikomu nie je príjemné. 

#4 Nikdy

Podobne ako so slovom “vždy”, aj so slovom “nikdy“ by sme mali narábať maximálne opatrne – ak nie ešte opatrnejšie. Nikto z nás predsa nemôže vedieť, či sa niečo skutočne nikdy nestalo a použiť to pri hádke je naozaj veľmi nevhodné. Skúste miesto neho použiť nejaké iné slovíčko s menej negatívnym nádychom. 

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov