Foto: Photo by Thought Catalog on Unsplash

Doba, ktorú žijeme, nie je ľahká. Aj preto je ťažké ostať dobre naladený.

Negativita je všade vôkol nás. Správy sú plné negatívnych oznamov, ľudia sa neustále na všetko sťažujú, a svet sužuje mnoho katastrof. Dá sa vôbec v takomto prostredí ostať dobre naladený? Odpoveď je – áno. Dá sa to. Potvrdzuje to napríklad aj psychológ S. Lyubomirsky, ktorý tvrdí, že až 40 % nášho šťastia nezáleží od okolností, ale od optiky, akou sa dívame na svet. Niekedy teda skutočne pomôže len zmena uhlu pohľadu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zaujímalo by vás, ako nájsť pozitivitu aj v tomto negatívnom svete? Inšpirujte si tipmi, ktoré priniesol portál Everyday Power. 

#1 Začnite deň s pozitívnymi očakávaniami

Keď ráno otvoríte oči, a prvé, na čo pomyslíte, bude nejaká negatívna myšlienka, negatívneho nastavenia sa počas tohto dňa len tak ľahko nezbavíte, a pravdepodobne vás bude sprevádzať už po celý deň. Pokúste sa preto vedome ovplyvniť to, no čo budete myslieť ako naozaj na prvé. Malo by to byť niečo pozitívne, niečo, na čo sa tešíte, alebo niekto/niečo, koho/čo máte radi. Uvidíte, ako to zmení celé nastavenie vašej mysle. 

Photo by Alex Azabache from Pexels

#2 Všímajte si to dobré

Pravda je taká, že veľakrát sme tak veľmi sústredení na všetku tú negativitu, až sa zabúdame tešiť z vecí, ktoré už (žiaľ) berieme ako samozrejmosť. Milujete jesenné počasie či opadávajúce listy? Tešte sa z nich. Milujete horúci relaxačný kúpeľ? Doprajte si ho častejšie. Milujete posedenia s priateľmi? Vyhraďte si na ne viac času. Sústreďte sa jednoducho na to dobré. 

#3 Dajte svojim dňom zmysel

Psychológ Martin Seligman v jednej zo svojich kníh hovorí o tom, že existujé isté prvky, ktoré spôsobujú doslovnú radosť zo života. Jedným z nich je dať svojim dňom “význam”. Či už je to práca, rodina, dobrovoľníctvo, štúdium či nejaká tvorivá činnosť – vyhraďte si dostatok priestoru na to, čo vás vlastne robí vami, a čo dáva vášmu životu skutočný zmysel. Samozrejme, pre každého je to niečo úplne iné.

#4 Zabávajte sa

Vôbec to nemusí nevyhnutne znamenať, že sa z vás stanú vymetači barov či diskoték. Bavte sa činnosťami, ktoré považujete vy sami za zábavné. Ak je to večer, ktorý strávite doma osamote s Netflixom a nejakou dobrou knihou, smelo do toho. Veľa ľudí si totiž myslí, že zábava je luxus, ktorí si nemôžu dovoliť, to však vôbec nie je pravda. 

Photo by Taryn Elliott from Pexels

#5 Buďte vďačný za veci, ktoré vo svojom živote už máte

Veľakrát si ani neuvedomujeme, koľko dobrého toho máme vo svojom živote. Skúste si nájsť 10 minút času, a začnite na papier menovať všetko, za čo ste vo svojom živote vďační. Nevynechajte ľudí, ktorých máte najradšej, činnosti, pri ktorých zabúdate na čas, či aj na veci ako strecha nad hlavou či každodenné jedlo. Ani sa nenazdáte, a budete mať zaplnených desiatky riadkov. Uvedomenie si týchto vecí je okamžitými “receptom na šťastie”, ktorý zafunguje vždy a do niekoľkých minút. 

everydaypower
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov