"Čím tichší budete, tým viac môžete počuť." – Ram Dass

Žijeme v neskutočne veľkom, hektickom, hlučnom svete, kde je chvíľka pokoja a ticha skôr zázrak než bežná vec. Predtým, než tu bol moderný svet, ľudia si užívali zvuky oceánu a vĺn narážajúcich na útesy, zvuky zvierat v prírode či konárov stromov. Dnes sú takmer všetky tieto zvuky nahradené rachotom ťažkých strojov, premávajúcich áut a preplnených ulíc. A pritom všetci vedci upozorňujú, že ticho a pokoj sú pre nás a naše zdravie naozaj veľmi dôležité. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Takže čo sa môže stať, ak strávite každý deň aspoň dve hodiny v tichu?

Ticho napomáha rastu buniek v našom mozgu

Výskumníci uskutočnili množstvo pokusov a prišli naozaj na prekvapivé výsledky. Dve hodiny ticha denne podporujú rast buniek v hipokampe v mozgu, teda v časti, ktorá ovláda pamäť, emócie a učenie. To znamená, že aj veda tvrdí, že ticho môže pomôcť doslova obnoviť mozog, čo je skvelá správa pre všetkých, ktorí hľadajú spôsob, ako byť múdrejší.

Ticho umožňuje mozgu uchovávať a vyhodnocovať informácie

Štúdie naznačujú, že mozog aj počas pokoja aktívne ukladá a vyhodnocuje informácie, a to nám umožňuje “tichú sebareflexiu“, teda uvažovanie nad sebou samým a poznávanie seba aj bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali.  Náš mozog to totiž v tichom prostredí robí úplne prirodzene a automaticky. Preto nám aj dve hodinky ticha denne dokážu poskytnúť oveľa lepší pohľad na veci či na riešenie problémov, ktoré nás trápia. Pretože konečne máme čas na samého seba.

unsplash.com

Ticho vás môže zbaviť stresu a úzkosti

Tento bod pravdepodobne vôbec nie je žiadnym prekvapením, veď kto by nepovažoval šum mora za upokojujúci zvuk? A presne na tom sa zhodnú aj vedci: človek potrebuje aspoň chvíľku ticha, pretože hluk, nech už je akýkoľvek veľký, môže spôsobovať stres a úzkosti, pretože práve počas obdobia obrovského hluku mozog uvoľňuje do tela stresové hormóny.

Ticho nám umožňuje jasnejšie myslieť

Iné štúdie zas poukazujú na to, že hluk negatívne ovplyvňuje náš výkon v práci či v škole a môže taktiež spôsobovať pokles motivácie, alebo naopak, zvýšené riziko robenia chýb. Vedci taktiež zistili, že deti, ktoré žijú napríklad v blízkosti veľkých letísk, vlakových staníc, ciest či iných hlučných miest, majú nižšie skóre v čítaní a pomalší vývoj kognitívnych a jazykových zručností. Našťastie, ak je však mozog aspoň chvíľu v tichom prostredí, mozog môže niektoré z týchto zručností, ktoré boli “stratené” v hluku, obnoviť.

Záver, ktorý z toho všetkého vyplýva, je asi taký, že hoc žijeme v naozaj hlučnom a ukričanom svete, mali by sme si každý deň nájsť aspoň niekoľko minút na to, aby sme ich strávili v tichu. Aby sme aspoň nachvíľu neboli rušeným vonkajším prostredím a aspoň nachvíľu sa započúvali do zvukov svojich vlastných myšlienok. Nielenže si môžeme nájsť cestu sami k sebe, taktiež pre seba urobíme niečo zdravé a prospešné.

unsplash.com

Pozri aj: Ľudia, ktorí milujú ticho, majú spoločných týchto 6 špeciálnych vlastností

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov